Metkovska podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, potaknuta postignućima učenika osnovnih i srednjih škola na području na kojemu djeluje, najuspješnijim učenicima iz Hrvatskoga jezika odabranih škola te svim sudionicima Državnoga natjecanja u školskoj godini 2015./2016. dodjeljuje prigodan dar, jedno od svojih izdanja. Danas,  27. srpnja 2016. predstavnik Instituta posjetio je tim povodom i Osnovnu školu don Mihovila Pavlinovića.

Dr. sc. Domagoj Vidović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje danas je uručio prigodan dar najuspješnijoj učenici iz Hrvatskoga jezika u 2015./2016. godini prema odabiru učiteljica Hrvatskoga jezika OŠ don Mihovila Pavlinovića. To je učenica 8.c razreda Maja Daničić koja osim petica u dnevniku ima i najbolji plasman na županijskom natjecanju iz Hrvatskoga jezika. Na maloj svečanosti u školskoj knjižnici gosta je pozdravila ravnateljica Žana Dodig, zatim je o načinu izbora najbolje učenice govorila voditeljica školskog aktiva Marinka Jurković. Dr. sc. Domagoj Vidović istaknuo je kako je ovo darivanje knjiga znak priznanja ne samo nagrađenima nego i Školi i učiteljima mentorima jer se pokazalo da se u Metkoviću i dolini Neretve hrvatski jezik zaista njeguje, a sada to i struka prepoznaje.

Dodjeli nagrade nazočila je i  mentorica nagrađene učenice, Ana Jogunica, ostale učiteljice Hrvatskoga jezika te ovogodišnji natjecatelji sa županijske razine. Nagrađena osmašica Maja Daničić dobila je Hrvatski pravopis, dar Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, zatim novi broj Hrvatskoga neretvanskog zbornika, dar Društva Neretvana i prijatelja Neretve iz Zagrebu te  zbornik  Don Mihovil Pavlinović dar  Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti.