Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Metkovića prihvaćene su nove mjere pronatalitetne politike za obitelji sa četvero i više djece.

Gradonačelnica Ujdur je istaknula da su dosadašnje mjere pronatalitetne politike donesene sukladno mogućnostima proračuna Grada Metkovića, a kako je proračun polako stabiliziran Grad Metković se odlučio za nove mjere u 2017. Novom odlukom Grad Metković će sufinancirati troškove života obiteljima s četvero i više djece na način da:

1. odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada se neće naplaćivati za broj djece u obiteljiž

2. obitelji s 4 i više djece biti će oslobođeni plaćanja vodnih usluga i naknada u visni od 2 m3 po djetetu.

3. obitelji s 4 i više djece oslobađaju se plaćanja naknade za uređenje voda u vrijednosti od 30 m2 po djetetu

4. svaka obitelj s 4 i više djece ostvaruje pravo na Metkom internet u iznosu od 50 kn mjesečno i mjesečnu parking kartu za jedno vozilo na području grada

Temeljem ovih mjera obitelj koja broji petero djece od sada će plaćati čak 400 kn manje troškova koje će sufinancirati Grad Metković direktno gradskim poduzećima.

Ovo nisu prve mjere pronatalitetne politike koje je donijela ova Gradska uprava jer su već prije donesene i druge mjere poput smanjenja komunalnog doprinosa za čak 75 % za obitelji sa četvero djeca, kao i potpuno ukidanje za obitelji sa petero djece i više. Osim toga smanjena je i komunalna naknada za 50 % obiteljima sa četvero djece i više, a Dječji vrtić je uveo brojne olakšice ( za drugo dijete 20 % niža cijena, za troje djece u vrtiću cijena niža za 30 %, za četvrto i svako iduće dijete roditelji su oslobođeni plaćanja u cijelosti).