Neslužbeno doznajemo da bi tijekom današnjega dana trebao početi ispumpavanje oborinske vode koja se zatekla u branjenom području na desnoj strani Metkovića i koja čini štetu na poljoprivrednom zemljištu.

Vodnogospodarska ispostava u Opuzenu je dobila nalog da se naprave sve pripremne radnje za crpljenje vode uključivanjem u rad crpne stanice na Duvratu: dobivena je privremena uporabna dozvola za sustav obrane na desnoj strani Metkovića, HEP će tijekom dana osigurati električnu struju za rad crpke, sestrinska firma Hrvatskih voda Hidrotehnički objekti će poslati stručnu osobu koja će pokrenuti sustav ispumpavanja i obučiti osobe za upravljanje.

Ono što još nedostaje je novi Pravilnik o radu crpka i ustava (o upravljanju sustavom za obranu od poplave) kojim se određuje količina vode i kota do koje se može vršiti ispunjavanje vode iz branjenoga područja. I taj problem bi trebao biti riješen tijekom današnjega dana, nakon čega slijedi puštanje u rad crpke na Duvratu.

Podsjećamo, proteklih dana se podigao nivo vode u gore spomenutom području. Posebno je kritično na području Duvrata. Prema postojećem Pravilniku o radu crpka i ustava, koji je napravljen prema parametrima zadanim u Glavnom projektu, ispunjavanje se treba uključivati kada voda dosegne kotu od +2,20 m n.m. jer je to najniža točka na kojoj su sagrađene kuće. Dakle, sustav nije predviđen za obranu poljoprivrednih površina već za obranu stambenih i gospodarskih objekata. Sada se ide prema tome da sustav obrane od poplave djeluje i za zaštitu poljoprivrednih površina.

Foto: metkovic.hr