Nezadovoljni netom održanim 19. Maratonom lađa Udruga lađara Gusar Komina jutros je u prostorijama svoje Udruge održala konferenciju na medije na kojoj su u ime Udruge pred okupljene novinare izašli predsjednik Udruge Ante Vuković, kapetan ekipe Stjepan Vlahović i član upravnog odbora i bivši predsjednik UL Gusara Boris Šuman.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prije svega želimo čestitati svim ekipama koje su nastupile na 19. Maratonu lađa te pobjednicima iz Bjelovara! Druga stvar, zbog načina na koji ja vodim Udrugu ne možemo ostvariti rezultat za koji smo se spremali i ja želim Skupštini udruge ponuditi mandat na raspolaganje. Dalje, budući da nije ispoštivan pravilnik Maratona lađa Udruga lađara Neretve nije dobro organizirala ovogodišnji Maraton i on nije regularan. – na početku je istaknuo Vuković.

U nastavku je predsjednik Udruge nabrojio neke od propusta u ovogodišnjem Maratonu. Za početak je naglasio da su prije Maratona dobili lađu koja je bila probušena i sami su je morali pokrpati. Zatim, sam start Maratona prema rječima g. Vukovića nije bio regularan, jer veličina zastava ekipe pod brojem 18. nije odgovarao pravilniku, a suci Maratona nisu imali metar za mjerenje zastava.

Problem koji se dešava dugi niz godina i nikako da se riješi su razne brodice koje smetaju lađarima što također pridonosi neregularnosti natjecanja naglasio je na kraju g. Vuković te prepustio riječ bivšem predsjedniku UL Gusar Borisu Šumanu:

Kao dugogodišnji predsjednik razočaran sam organizacijom posljednjih Maratona jer su na rubu regularnosti. Uzmimo za primjer prošlu godinu, ne osporavajući prvo mjesto prošlogodišnjim prvacima Stablini i tu smo također bili oštećeni. Čestitam ovogodišnjim prvacima iz Bjelovara i ne želim umanjiti njihovu pobjedu, iskoristili su priliku kao što bismo vjerojatno i mi da smo je imali.

U krovnoj Udruzi moramo napokon uvesti neke regule ili da se svega skupa ostavimo. Nastupamo od samoga početka, imamo rezultate, uvjete smo unaprijedili, imamo trenera sa kojim treniramo, ali dolazimo u iskušenje da sve to skupa ugasimo ako će se ovako stanje nastaviti.

Na kraju svega, protivno svim pravilima, Udruga lađara Neretve želi da mi i Stablina podijelimo drugo mjesto što ni mi ni Stablina nismo željeli prihvatiti. Želimo znati tko je prvi, tko drugi, tko treći, organizator to treba znati!

Nečuveno je da Udruga ne može osigurati da brodice ne smetaju veslačima da se natječu i ako organizator ne može to sve skupa voditi, ima tu ljudi koji su dugo u Maratonu i koji bi to mogli voditi i pozivam ih da daju svoje mandate na raspolaganje i prije Skupštine koja će se uskoro održati.

Na kraju se okupljenim medijima obratio kapetan ekipe Gusara iz Komina Stjepan Vlahović:

Htio bi se osvrrnuti na članak iz statuta da se radi o kulturno-sportsko-turističkoj manifestaciji. Izgleda da se fair-playom i poštenom borbom ne može napraviti rezultat na Maratonu. Nama je cilj ove godine bio prvo mjesto. Želim naglasiti kao i moji sugovornici da ne umanjujem prvo mjesto Bjelovaraca. Oni su iskoristili priliku kao što smo i mi prije dvije godine zabijanjem Crnog puta u bovu. Želim naglasiti da fair-playa više nema i da su nas organizatori doveli do toga da smo postali obični gladijatori. 

Ako smo u ovoj konkretnoj situaciji, prije ulaska u Crnu rijeku imali prednost onda je logično da tu prednost imamo i nakon izlaska iz kanala koji je godinama problem. Isto tako ne mogu shvatiti da organizator ne može osigurati da nema brodica koje smetaju nama lađarima i koje prema pravilniku to ne bi ni smjele činiti.

Također, žalosno je što se nakon Maratona ne zna tko je koja pozicija i na službenoj stranici Maratona lađa stoji da od drugog do trećeg mjesta poredak nije definiran!

Vezano za fotofiniš,osobno sam na posljednjem sastanku Udruge lađara Neretve uoči Maratona upozorio da fotofiniš ništa ne znači bez dvije bove i obećali su mi tada da će biti postavljene dvije bove, a isto sam tražio i prijašnjih godina i ništa nije učinjeno. Njima je očito važnije hoće li predsjednica biti na brodu ili neće. – završio je kapetan.

 

OGLAS