Danas je u Osnovnoj školi don Mihovila Pavlinovića Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje predvođena pročelnicom Anom Miličić održala prezentaciju učenicima trećih i četvrtih razreda o osnovama zaštite i spašavanja. Učenici su mogli upoznati pripadnike HGSS Stanice Metković, Javne vatrogasne postrojbe Metković, DVD-a Metković, Crvenog križa, Hitne medicinske pomoći i policije, koji su im demonstrirali svoje vještine i opremu.
Vatrogasci su tako djeci u vježbi prezentirali kako to izgleda kada se zapaljeno ulje gasi vodom te kako se rukuje sa vatrogasnim aparatom, članovi HGSS-a su demonstrirali penjanje i spuštanje uz pomoć opreme za spašavanje, iz Crvenog križa djeci su na lutki demonstrirali reanimaciju i davanje umjetnog disanja, djelatnici hitne medicinske pomoći demonstrirali su prvu pomoć ozlijeđenima, a dječacima je posebno bio zanimljiv policijski motor.
Ovo je djecu bilo vrlo edukativno i nadasve uzbudljivo iskustvo, koje će im u budućnosti vjerujemo biti i vrlo korisno.
Pročelnica Ana Miličić je za naš portal izjavila:” Državna uprava za zaštitu i spašavanje redovito provodi edukacije djece predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola. Danas smo u Osnovnoj školi don Mihovila Pavlinovića educirali djecu trećeg i četvrtog razreda i kroz edukaciju smo im objasnili ulogu žurnih službi, ispravnu upotrebu broja 112, kako se ponašati u najčešćim oblicima nesreća. Isto tako, u praktičnom dijelu oni imaju prilike vidjeti kako operativne snage djeluju, malo vidjeti njihove vještine, opremu..”