U prostorijama Zgrade političkih stranaka u Metkoviću održala se 24. listopada 2017. u popodnevnim satima 5. sjednica Gradskog vijeća Grada Metkovića. Premda nije bilo puno točaka za raspraviti, sjednica je bila zanimljiva zbog oštrih riječi koje je Stipe Gabrić uputio aktualnoj gradskoj upravi i svom koalicijskom partneru HDZ-u prozivajući ih da nisu ništa napravili u ovih pet mjeseci. Svejedno je glasovao za sve točke koje su bile na dnevnom redu.

Gradonačelnik Milan je pismeno obavijestio vijećnike da je umjesto Višnje Doko novi član Nadzornog odbor Metković razvoja d.o.o. Josip Kevo.

Novi član Gradskog vijeća Grada Metkovića je Petar Nikolić (Most) koji je zamijenio Krešimira Jurića, isti je i član Mandatnog odbora.

Prihvaćen je Prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Metkovića od 1.1.2017. do 30.6.2017.godine. Pri glasovanju o ovoj točki vijećnici HDZ-a su bili suzdržani, a za prijedlog su glasovali vijećnici Most-a, SDP-a i HSS-a.

4. točka je bila Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Metković. Novim pravilnikom o unutarnjem ustroju DV Metković otvaraju se dva nova radna mjesta u administrativno-tehničkoj službi, i to: tajnik i telefonski operater. Prvo je vijećnik Krešimir Kuran (SDP) tražio da se umjesto predloženih novih radnih mjesta otvori mogućnost zapošljavanja stručnih osoba za rad s djecom. S tim se složila i vijećnica K. Ujdur te predložila da se u odgojno stručnu službu uvrsti radno mjesto rehabilitator zbog djece s posebnim potrebama te da se tako formira potpuni stručni tim za potrebe takve djece. Pravilnik je dobio suglasnost Gradskog vijeća za koji su glasovali vijećnici HDZ-a, HSS-a i Mosta.

U 5. točki se raspravljalo o Prijedlogu Zaključaka o davanju prethodne suglasnosti na Statutarnu odluku o izmjenama Statuta Prirodoslovnog muzeja Metković. Gradonačelnik Milan je predložio Gradskom vijeću da daju suglasnost na odluku ravnateljice Ivana Baće prema kojoj za buduće izmjene Statuta Muzeja ne treba tražiti suglasnost Gradskog vijeća, već samo Gradonačelnika. Tome su se suprotstavili Krešimir Kuran (SDP) i Katarina Ujdur (Most) jer smatraju da je to nedovoljno transparentno i da nije dobro da takve odluke donosi jedan čovjek. Prijedlog gradonačelnika Milana nije usvojen jer nije imao potrebnu većinu!

Imenovani su novi članovi Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda: Robert Doko (predsjednik), Goran Živković (zamjenik predsjednika), Marinko Obšivač, Filip Dominiković i Ivan Primorac (članovi).

Bilo je dosta vijećničkih pitanja, a mi izdvajamo ono koje je postavio Stipe Gabrić Jambo vezano za direktora komunalnog poduzeća Metković d.o.o. Matka Jerkovića. Naime, Jambo se pita što će biti s čovjekom koji je zaustavio njegov projekt Jadran 2, te krenuo s novim projektom kanalizacije. Gradonačelnik mu je na to odgovorio da će o tome saznati više na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Očito je da se radi o mogućoj smjeni Matka Jerkovića i možemo pretpostaviti da je nova kadrovska križaljka razlog današnjih trzavica unutar vladajuće koalicije.

Snimku sjednice možete pogledati OVDJE.