U prigodi obilježavanja 27.obljetnice akcije Zelena tabla-Male Bare i svečanosti otvorenja i imenovanja  sad već bivše vojarne Neretva u vojarnu 116.brigade HV u Pločama se održava dvodnevna svečanost proslave 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice.

Današnjim dijelom svečanosti obilježava se 27.obljetnica akcije Zelena tabla-Male Bare kojom prilikom su izaslanstva grada Ploča, MUP-a, Vatrogasaca, HV i HRM te braniteljskih udruga položila vijence i zapalila svijeće kod središnjeg križa na groblju Laniština zatim kod spomenika jedinom poginulom u akciji pripadniku 4. gardijske brigade pok. Anti Vrdoljaku na ulazu u Male Bare i kod spomenika poginulim braniteljima u središtu grada.

Svečanost je nastavljena svečanom sjednicom i prigodnim programom u Mini art dvorani Doma športova. Poslijepodne u 17.30 u crkvi Kraljice Neba i Zemlje služiti će se sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje a današnja svečanost završava svečanim koncertom na platou ispred crkve u 19 sati. Od 15 do 17 sati na Putničkoj obali održati će se Dan otvorenih vrata na brodovima HRM-a što će biti otvoreno za razgledanje posjetiteljima.

Akcija Zelena tabla-Male Bare provedena je 14. rujna 1991. godine kojom prilikom su postrojbe ZNG i MUP-a iz Metkovića i Ploča te skupina padobranaca-diverzanata 4. gbr iz Splita zauzele skladišta naoružanja koje je tadašnja JNA na početku neprijateljske agresije oduzela TO gradova Metkovića, Ploča, Makarske i Vrgorca i uskladištila pod svojim nadzorom u skladištu u Malim Barama. Velike količine tada zaplijenjenog naoružanja i opreme bile su od izuzetnog značaja za obranu juga Hrvatske.

Središnja svečanost proslave Dana HRM održati će se sutra, u petak u 9 sati svečanošću otvorenja i imenovanja vojarne 116.brigade HV s postrojavanjem novoustrojene satnije mornaričko-desantnog pješaštva.  U 11:30 sati na Putničkoj obali održati će se svečano postrojavanje pripadnika HRM-a. Posjetitelji će također moći razgledati brodove od 15 do 17 sati.

Tekst i foto: Branko Markota