Hrvatskom premijerom djela Menu španjolskog skladatelja Carlosa Pellicera, Gradska limena glazba Petrinja pod vodstvom Metkovca maestra Josipa Kapovića upisala je Petrinju i Hrvatsku na svjetsku glazbenu kartu, piše petrinjski portal53.hr.

Uz 17 profesionalnih svjetskih orkestara, petrinjski GLG-ovci su braneći boje Hrvatske, sudjelovali u projektu svjetskih premijera Pellicerova novog djela. Projekt je to koji je osmislio sam skladatelj u želji da njegovo djelo, prije službenog izdavanja, premijerno bude izvedeno u različitim državama diljem svijeta, po principu jedna država – jedna premijera.

Ovaj koncert vrlo je specifičan i za naše podneblje i za sam rad i tradiciju GLG-a Petrinja. Osobno smatram da Gradska limena glazba u svojoj 210 godina dugoj povijesti nije izvodila ovakav težak program. Imamo i uvide u knjige koje je napisao dr. Ivica Golec. Po svim tim programima koji su se izvodili u dugoj tradiciji GLG-a, ovako težak program nikad nije izveden, rekao je dirigent Josip Kapović, umjetnički voditelj Gradske limene glazbe Petrinja.

Kapović je i glavni krivac za sudjelovanje petrinjskog GLG-a u ovom projektu.

Tehnički, izvedbene mogućnosti naših glazbenika, većinom je to mlađa populacija, izrazito su velike. Tako da smo došli na ideju da bismo mogli napraviti jedan međunarodni projekt. Prekrasno je bilo to što je Carlos na svojoj Facebook stranici objavio zamisao svog projekta po kojem bi njegova skladba “Menu” bila izvedena u svakom kraju svijeta, tako da ga svaka zemlja izvede jednom, odnosno da svaka zemlja ima svoju premijeru njegove skladbe do kraja ove godine, prije nego što njegov izdavač nizozemski Molenaar Edition pusti note u slobodnu prodaju. On je taj projekt nazvao Chain, odnosno „Lanac“ kojim bi, kroz izvedbu njegove skladbe, povezao cijelu planetu. Kad sam naišao na taj projekt, uputio sam mu dopis. Carlos je odgovorio vrlo brzo i poslao mi notni materijal na uvid. Obavio sam par razgovora sa svojom upravom. Njima se projekt jako svidio i odlučili smo se priključiti.

Pellicerovu projektu pridružilo se 18 orkestara iz isto toliko zemalja: Norveške, Nizozemske, Portugala, SAD-a, Meksika, Njemačke, Francuske, Češke, Brazila, Italije, Tajvana, Poljske, Singapura, Velike Britanije, Japana, Belgije. Prva zemlja u kojoj je Menu izveden 27.travnja ove godine bila je Španjolska. Hrvatsku je u ovom projektu predstavila upravo Gradska limena glazba Petrinja. Posebnost petrinjskog GLG-a u Lancu Carlosa Pellicera leži u činjenici da ovaj orkestar, za razliku od ostalih 17, čine glazbenici amateri.

JOSIP KAPOVIĆ (r. 1977.) svoju glazbenu izobrazbu započinje u Metkoviću. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je tubu. Usavršavao se na majstorskim tečajevima renomiranih tubista – Walter Hilgersa, Roger Boboa, Mel Culbertsona, Jozsef Baszinke, Steven Meada i Roland Szentpalia.
Od 1996. godine stalni je član Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske. U periodu 2002-2008. godine član je ansambla “XL tuba kvartet” s kojim snima dva nosača zvuka. Za album “100% tuba” u izdanju Aquarius recordsa nominiran je za diskografsku nagradu Porin 2008. godine. Sudjeluje na međunarodnim simpozijima (ITEC) i festivalima tubista i eufonista u Denveru, Bangkoku, Kuala Lumpuru i Sydneyu. Također bilježi zapažene nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu, Osorskom festivalu, Varaždinskim baroknim večerima itd. Surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, HNK Zagreb, HNK Rijeka, Kazalištem Komedija i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Osim kao tubist, Josip Kapović kontinuirano se razvija i kao dirigent, te školuje na tečajevima dirigiranja. Aktivno sudjeluje na seminarima dirigiranja kod maestra Mladena Tarbuka i Mire Saje (Slovenija) u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Završio je dirigentsku školu Javnog sklada Republike Slovenije koju je vodio maestro Jan Cober (Nizozemska).

Od 2009. godine dirigira orkestrima Gradske limene glazbe Petrinja, s čijim velikim puhačkim orkestrom 2011. godine osvaja drugo mjesto u ukupnom poretku na državnom natjecanju puhačkih orkestara, a na državnom natjecanju 2017. zlatnu plaketu s pohvalom (cum laude) i ukupno prvo mjesto u C kategoriji koncertnog programa, te nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu kompozicije hrvatskog autora.

Tekst i foto: portal53.hr