Odlukom novog gradonačelnika, Miše Krstičevića, naknade za novorođenčad u Pločama od 1. kolovoza povišene su sa 750 na 1500 kuna. Ovim stopostotnim povećanjem Ploče su se konačno pomaknule sa samog dna ljestvice gradova na kojem su, s obzirom na visinu naknada za novorođenčad, bile posljednjih par godina i vratili se na razinu iz 2013. godine.

Naime, za razliku od većine drugih gradova koji, u skladu s mogućnostima, povećavaju iznose naknada za bebe, bivša gradska vlast u Pločama napravila je suprotno i u 2014. godini doslovno prepolovila naknade, snizivši ih sa 1500 na 750 kuna. Pa su tako izdvajanje od 114 tisuća kuna, koliko su u 2013. godini isplatili za 76 naknada, u 2014. i 2015. snizili na oko 62 tisuće, koliko se predviđalo za ovu namjenu iz proračuna isplatiti i u 2016. godini.

S obzirom da je Grad Ploče u vrlo lošoj financijskoj situaciji u kojoj je nova vladajuća garnitura zatekla preko osam milijuna dugova, te su angažirali i vanjske revizore da bi utvrdili pravo stanje financija kako bi mogli osmisliti mjere i plan izvlačenja iz krize, gradonačelnika smo pitali odakle novci za povećanje naknada za bebe.

Grad Ploče je u jako lošoj financijskoj situaciji u kojoj, na žalost, nismo u mogućnosti povećavati bilo kakve naknade, dapače, dosta toga ćemo morat i rezati. No, analizom gradskih financija i upravljanja novcem, pronašli smo mogućnost za preraspodjelu kojom smo povećali naknade za novorođenčad, odnosno vratili ih na razinu iz 2013., prije nego ih je bivši gradonačelnik smanjio kako bi mogao proizvoljno manipulirati gradskim novcem i kupovati naklonost građana, navodi Krstičević.

Naime, kako nam objašnjava, naknade za novorođenčad isplaćuju se iz istog ‘bazena’ novca za socijalnu skrb kao i jednokratne novčane pomoći. Bivši gradonačelnik Krešo Vejić 2014. godine prepolovio je naknade za bebe, i za toliko povećao fond za isplatu jednokratnih novčanih pomoći koje je onda mogao isplaćivati kako je i kome htio, komentira Krstičević, a prenosi portal gradonačelnik.hr.