Sinoć je u Gradskoj knjižnici u Metkoviću javnosti predstavljen deveti Hrvatski neretvanski zbornik kojega izdaje Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu. Predstavljanje su organizirali Gradska knjižnica Metković, metkovska podružnica Instituta za jezik i jezikoslovlje i spomenuto Društvo Neretvana.

Na početku je sve prisutne pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Vesna Vidović, te upoznala publiku s predstavljačima Zbornika, a to su bili glavni urednik Domagoj Vidović i dugogodišnji suradnik Ivica Puljan.

Ivica Puljan je sadržaj Zbornika sažeo u sintagmu zbir znanstvenih radova i eseja. On je na jedan zanimljiv i sebi svojstven način prelistao cijeli Zbornik i publici predstavio autore i njihove radove. U četrdesetak radova koji se na svoj način dotiču neretvanskog kraja zabilježene su crtice iz bliže i daleke neretvanske povijesti, zapisi o onima kojih više nema, neretvanske zanimljivosti, književna dostignuća i jezikoslovna istraživanja, športska i glazbena postignuća te kratka kronika prošlogodišnjeg djelovanja udruga i ustanova.

Jezikoslovac Domagoj Vidović, kao glavni urednik Zbornika, objasnio je da je zbornik godišnje glasilo Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu koje se redovito objavljuje od 2009. godine. Domagoj se prisjetio i prvog urednika Vladimira Pavlovića koji je 1993. objavio prvi broj Neretvanskog zbornika. Društvo je u svojim naporima oko izdavanja Zbornika zauzelo stav da to ne budu monografije već u pravom smislu riječi zbornici u kojima će svoje tekstove objavljivati različiti ljudi, različitih zvanja, zanimanja, interesa i razina pisanja, a kojima će zajedničko biti tematika vezana uz prostor Neretve. Tako se u zborniku nalaze raznovrsni tekstovi kojima se nastoji popuniti praznine prouzročene višedesetljetnim nepostojanjem redovite publikacije u kojoj bi se obrađivale neretvanske teme. U prvih je devet brojeva svoj trud ugradilo 186 autora ispisavši 3198 stranica, a u posljednjem devetom broju je na 334 stranice raspoređeno 49 tekstova koje je napisalo 37 autora.

Ovo je bilo prvo javno predstavljanje zbornika o Neretvanskoj krajini nakon kojega je Domagoj Vidović uručio priznanja i prigodne darove učenicima osnovnih škola za posebna postignuća u poznavanju hrvatskog jezika koja su pokazali na školskim natjecanjima. Prema prijedlozima učitelja hrvatskog jezika priznanja su dobili učenici Anamarija Dominiković i Gabrijela Bojčić iz OŠ don Mihovila Pavlinovića Metković i Domeniko Vojnović iz OŠ Stjepana Radića Metković.

Sadržaj svih devet Hrvatskih neretvanskih zbornika možete pogledati ili preuzeti ovdje.