Početkom rujna ove godine poslove željezničkog prijevoza iz Luke Ploče obavlja PPD Transport. Sve se to događa u trenutku kada se očekuje imenovanje nove uprave HŽ Carga. Radnici HŽ Carga su u neizvjesnosti…

Dok radnici državne tvrtke HŽ Cargo u Pločama strahuju od otkaza jer je čak 60 posto teretnog željezničkog prometa preuzela privatna tvrtka, iz ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture, nakon brojnih upita rekli su da prate situaciju te da su u stalnim kontaktima sa upravom HŽ Carga.
Unatoč tome, stanje u poduzeću HŽ Cargo u Pločama i dalje je dramatično. Terete vozi privatna tvrtka, pa željezničari nemaju što raditi. Kako doznajemo, riječ je o tvrtci PPD Transport d.o.o. koja djeluje u sklopu PPD grupe (Prvo plinarsko društvo) i bavi se prijevozom željezničkih tereta u Hrvatskoj i BIH. PPD Transport je od 1. rujna sklopio ugovor sa željeznicama BIH o prijevozu teretnog prometa iz Luke Ploče čime je iz posla izguran HŽ Cargo.
Ako državni HŽ Cargo nastavi gubiti poslove u Pločama crne prognoze govore da bi do Nove godine svi zaposlenici, njih sedamdesetak, mogli završiti na zavodu za zapošljavanje. Stanje je tim gore što privatni prijevoznik nema ni vagone ni lokomotive, već ih uzima od željeznica Federacije BIH, koje premda HŽ Cargu duguju 10 milijuna EUR-a rade izravno protiv interesa te državne tvrtke.

Piše: Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija