U utorak, 7. studenoga 2017. godine održan  je u školskoj knjižnici OŠ Stjepana Radića  susret za učenike od 3. do 6.  razreda s književnikom Želimirom Hercigonjom, objavljuje školski portal. Opušten i šarmantan, dobro raspoložen i pomalo nepredvidiv, jedan od omiljenih dječjih pisaca, odmah je na početku susreta  spontanim, neposrednim i zaigranim pristupom, osvojio svoju mladu publiku te izrazio radost što dolazi u Metković i u našu školu.

Čitajući ulomke iz romana Tajni leksikon, Hercigonja je u svom prepoznatljivom i luckastom stilu, izmamio osmjehe naših učenika koji su prepoznali da ispred njih stoji izvrstan pisac s velikom ljubavi prema djeci i mladima, a njegovih je čak 5 knjiga uvršteno na popis osnovnoškolske lektire koje djeca vrlo rado čitaju jer su često prožeti humorom i tematski bliski dječjem i tinejdžerskom svijetu. Djeca su već na početku druženja prepoznala  Herceginjinu energiju pa se nisu susprezala dizati ručice i postavljati  pitanja koja su  bila raznolika; od onih klasičnih – kada i kako je počela pisati te gdje pronalazi teme pa sve do onih neobičnijih i osobnijih.

Cijeli događaj, kako je bilo i za očekivati, pratile su salve smijeha i vedro ozračje. Jedan od upečatljivijih trenutaka svakako je bio telefonski poziv koji je književnik uputio još jednoj poznatoj književnici za djecu, Sanji Pilić. Na veliko iznenađenje nazočnih, djeca su imali priliku osim susreta s jednim, telefonski porazgovarati s  drugim omiljenim književnikom.

Na kraju susreta, za dugo i lijepo sjećanje, mnogobrojni su učenici željeli fotoaparatom ovjekovječiti susret s ovim posebnim gostom, a mobitelom se napravio i poneki selfie.

Malo je reći da je Hercigonja oduševio. Da je susret ostavio snažan dojam na učenike, govori i činjenica da su jutro poslije susreta nagrnuli u školsku knjižnicu i tražili knjige ovoga autora. Knjižničarka Ivana nije skrivala zadovoljstvo ovim književnim susretom koji je ispunio sva očekivanja jer je djelovao kao snažan poticaj da naši učenici još više čitaju.

Najstalnija  kulturno-javna djelatnost školske knjižnice  su književni susreti, koji  su vrlo korisni događaji jer približavaju djeci knjigu kroz razgovor s njezinim autorom. Upoznajući autora, učenik upoznaje pozadinu samog djela i proces književnog stvaralaštva. Za sve one koji uživaju čitati i vole knjigu, susret s književnikom prava je senzacija i neponovljiv doživljaj.,  istaknula je knjižničarka Ivana Čarapina koja uspješno već 15 godina organizira susrete s poznatim hrvatskim književnicima  u suradnji s izdavačkom kućom Alfa i promotorom Lukom Majčicom.

Tekst i foto: os-sradica-metkovic.skole.hr