Učenici Srednje škole Metković natjecali su se jučer na međunarodnom natjecanju škola u hotelu Meteor u Makarskoj. Natjecali su se u disciplini sinhronizirano posluživanje, te su osvojili 1. mjesto i zasluženo dobili pehar, medalje i priznanja za svakog učenika, školu i mentore. Školu su predstavljali učenici Dino Markota, Roko Novaković i Kristijan Volarević u pratnji svojih mentora Rade Nikoletića i Obrada Lalovca.

Natjecanje se sastojalo od toga da svaki tim ima tri gosta i za iste se vrši sinhronizirano postavljanje stola i posluživanje. Natjecatelji su imali 15 minuta da pripreme sav inventar koji im je potreban. Svi natjecateljski timovi imali su 10 minuta da sinhronizirano postave stol, pribor, uvedu goste i posluže aperitiv, vodu, juhu i glavno jelo uz glazbenu podlogu koju pripremaju i donose na USB sticku.

Konačan poredak je izgledao ovako:

  1. SREDNJA ŠKOLA METKOVIĆ 100/100 bodova
  2. SREDNJA TURISTIČKO UGOSTITELJSKA ŠKOLA SARAJEVO
  3. TRGOVAČKO – UGOSTITELJSKA ŠKOLA KARLOVAC
  4. TURISTIČKO – UGOSTITELJSKA ŠKOLA TROGIR
  5. TURISTIČKO UGOSTITELJSKA ŠKOLA SPLIT
  6. TURISTIČKA I UGOSTITELJSKA ŠKOLA DUBROVNIK
  7. SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA MAKARSKA
  8. SOU “NAUM NAUMOVSKI“ MAKEDONIJA

Od svih navedenih turističko ugostiteljskih škola jedino SŠ Metkovića nije turističko – ugostiteljska, s tim je ovaj uspjeh još i veći. Fascinantan je još jedan podatak. Žiri se sastojao od tri člana iz Novog Sada, Sinja i Omiša, i svi su Metkovcima dali maksimalan broj bodova – 100/100. To znači da nisu imali niti jednu jedinu grešku, što je zaista nevjerojatno na ovakvim natjecanjima.

Još bi se jednom zahvalio našim učenicima – konobarima i ravnatelju škole Mariju Obradoviću koji nam osigurava potreban inventar i opremu da bi uopće mogli sudjelovati na ovakvim manifestacijama. I ove godine smo dokazali da pripadamo u sami vrh hrvatskog a usudio bih se reći i europskog Gastro natjecanja, ističe mentor Rade Nikoletić.

Tekst i foto: SŠ Metković