Završio je jubilarni 20. Maraton lađa koji je privukao dosad najveći broj veslačkih ekipa. 30 amaterskih lađarskih ekipa sa 300 veslača natjecalo se u starim izvornim neretvanskim lađama veslajući razdaljinu od 22,5 kilometara od Lučkog mosta u Metkoviću do cilja u pločanskoj gradskoj luci. Zanimanje publike je bilo veliko, pratilo se i navijalo duž cijele staze. Mi smo pokušali u nekoliko navrata dočarati situaciju na Neretvi live streamom preko naše FB stranice.

Možemo reći da ove godine nije bilo iznenađenja, favoriti su zauzeli prvih pet mjesta. Tako su pobjednici 20. Maratona lađa UL Gusar iz Komina, a drugi je u cilj stigla ekipa Argon iz Bjelovara, prošlogodišnji pobjednici. Najveća se borba vodila za broncu između Stabline i Crnog puta koja je završila tako što su zajednički uplovili u cilj i podijelili treće mjesto. Peti su lađari UL Gospa Karmelska iz Krvavca, tragičari ovogodišnjeg maratona koji su od samog starta bili u vodstvu dok nisu pred užarenim Kominom zaronili prednjim dijelom lađe i tako potopili svoje šanse za pobjedu. Nisu odustali ali su tada na čelo izbili Kominjani i držali tu poziciju do samog kraja.

Maraton uobičajeno prate visoki gosti. Tako je natjecanje, ploveći u posebnom brodu Sea Star, pratio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar- Kitarović, koja je pokroviteljica manifestacije, domaćini gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića koji je nalazi na odmoru na Kvarneru, i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.
Na brodu su još bili potpredsjednik Sabora Božo Petrov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, HDZ-ov saborski zastupnik Branko Bačić, Mostovi saborski zastupnici Miro BuljNikola Grmoja, Tomislav Panenić i Ivana Ninčević Lesardić, te gradonačelnici Vrgorca i Knina Ante Pranić i Marko Jelić… Bio je i Ivica Kostelić s obitelji.

Pobjedniku Maratona lađa Gusarima iz Komina u Pločama je uručen veliki prijelazni Domagojev štit, te mali štit u trajno vlasništvo. Čestitamo svim sudionicima 20. jubilarnog Maratona lađa, organizatoru Udruzi lađara, a posebno pobjedniku UL Gusar koji je ove godine fizičkom spremnošću i taktikom najbolje odgovorio na izazov neretvanskog lađarskog maratona.

Foto: likemetkovic.hr i Ivo Čagalj