Jučer je državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, gostujući u Regionalnom dnevniku HTV-a, izjavila da se uskoro otvara drugi krug natječaja za Mjeru 5. iz Fonda ruralnog razvoja.

Od leda koji je lani u siječnju okovao cijelu Hrvatsku stradale su mnoge poljoprivredne kulture, a potkraj godine reagirala je Vlada. Prema riječima Marije Vučković, odluka o žurnoj pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda za cijelu Hrvatsku za štete u poljoprivredi obuhavaća otprilike 69,5 milijuna kuna.

Gradovi i općine u neretvanskom kraju dobili su 11 milijuna kuna, ponajviše zbog štete na mandarinama. Mnogim je poljoprivrednicima već isplaćen novac. Ploče su dobile 611 tisuća kuna, a na račun grada Metkovića Vlada je proslijedila samo 379 tisuća. Razlog je taj što je Vlada novac isplatila samo za štete na prinosu. Na području Ploča i Metkovića, pak,  povjerenstva su utvrdila da su u najviše slučajeva stradali cijeli nasadi.

Oni se, kaže Vučković, mogu prijaviti ako zadovoljavaju cijele uvjete na Mjeru 5 Obnova poljoprivrednih potencijala jer je taj poljoprivredni potencijal trajno uništen. Drugi krug natječaja za mjeru 5 iz Fonda ruralnog razvoja trebao bi se uskoro otvoriti.