Kažu da je srpanj stađun za lov na cipole u Neretvi koji tada iz mora ulaze u rijeku, osobito kada su jake vrućine kao ovih dana. Ali nikad se ne zna… vrime zna brzo okrenit, a za njim i cipoli.

Ali običaj je običaj i ne valja ga kršiti! Stoga su naši ribari ovih dana pojačano bacali brumu nizvodno od Veletrnižnice jer trebalo je uloviti dovoljno cipola za 6. Metkovsku cipolijadu koja se održava u Sportskoj ulici.

Osim količine, gledao se i na kapitalce jer tri najveća donose nagrade. Ovoga puta je to pošlo za rukom Velimiru Galovu koji je s cipolom od 760 g osvojio prvu nagradu. Druga je nagrada pripala Nikiju Obradoviću čiji je cipol težio 675 g, a treća mlađahnom Anti Obradoviću za ulov težak 650 g.

U ime metkovskih ugostitelja nagrade je dodijelio Tomislav Miletić. Oni su uz Turističku zajednicu organizatori Cipolijade. A nagrade su osigurali UOSI Prijatelj i TL Tommy.

Okupilo se u Sportskoj ulici podosta svijeta što zbog cipola na žaru, što zbog Grupe Narona koja je drmala domaćim hitovima. Među njima su bili i gosti iz svijeta kajaka i kanua koji ovih dana sudjeluju u Europskom prvenstvu o čemu smo već dosta izvještavali. Zatekli smo i poznatog sportskog novinara Juru Ozmeca, glavnog urednika Sportske televizije koja osigurava prijenos Europskog prvenstva iz Metkovića u virtualne sfere.

Ni iznimno napeta utakmica četvrtine finala Svjetskoga prvenstva između Brazila i Belgije nije se mogla suprostaviti mirisu cipola sa žara koji se širio Sportskom, a i oni zagriženiji ljubitelji najvažnije sporedne stvari došli su na svoje: uredno su na vrijeme zauzeli mjesta na štekatima kafića gdje se mogao gledati prijenos utakmice i tako su kompromisno bili na Cipolijadi i Svjetskom prvenstvu.

Što na kraju reći? Vidimo se i dogodine… a kako je bilo ove, ostat će zabilježeno na našim fotografijama koje smo nastojali uskladiti s novim propisima o zaštiti osobnih podataka. Vele, skužaj, ipak si pobjednik!