Bivši saborski zastupnik i dugogodišnji gradonačelnik Metkovića, danas umirovljenik Stipe Gabrić Jambo (60), sjeo je u srijedu na optuženičku klupu Županijskog suda u Splitu zajedno s dvojicom svojih bivših suradnika – pročelnikom za gospodarstvo Miloradom Dodigom i pročelnikom za financije Petrom Čarapinom koje USKOK optužnicom iz 2015. godine tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju. Ukupna je šteta nešto manja od 700 tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

USKOK u ovom predmetu tereti Jambu da je tijekom studenog 2007. godine od Dodiga tražio da na teret gradskog proračuna Metkovića osigura novac za nabavu sadnica maslina koje bi se onda dijelile besplatno tijekom kampanje za parlamentarne izbore na skupovima koalicije HSS – HSLS u 10. izbornoj jedinici u kojoj je Jambo bio nositelj liste.

Dodig je trošenje novca za nabavu sadnica, po optužnici, prvo prikazao kao nabavu u svrhu unaprijeđenja maslinarstva grada Metkovića, nakon čega je sadnice nabavio preko Neretvanske udruge maslinara (kojom je Dodig stvarno rukovodio i vodio financijsko poslovanje) i to od firme “Antonio trade” iz Splita, a grad je za to platio nešto više od 170 tisuća kuna.

Nadalje, po optužnici, u veljači i ožujku 2009. godine Jambo je od Dodiga tražio da navedena udruga maslinara kupi sadnice maslina od firme “Jambo” koju je vodila Jambina supruga Grozdana, a sve kako bi se osigurao novac za neisplaćene plaće radnika te tvrtke. Sadnice su kupljene, platio ih je Grad Metković i to s 271 tisućom kuna.

I kao treća točka optužnice navodi se da je Jambo od 2009. do 2012. godine tražio od Čarapine da potpisuje da će Grad Metković platiti putovanja građana na hodočašća HSS-a u Mariju Bistricu te sve troškove prijevoza, smještaja i hrane što je ovaj i napravio. Gradski je proračun, smatra USKOK, tako oštećen za oko 250 tisuća kuna.

Nakon čitanja optužnice sva su trojica kazala da se ne osjećaju krivim.

Foto: Slobodna Dalmacija