Četvrtak, 16. kolovoz. 2018.

Evo kako će izgledati put prema jugu preko Pelješkog mosta

Kako bi se zaobišla granica, osim Pelješkog mosta gradit će se još 3 mosta, 2 vijadukta, 4 tunela, dva vidikovca i prijelazi za poljoprivredna vozila, piše Jutarnji list.

Za četiri godine, 2022. sve bi trebalo biti drukčije. Do Dubrovnika nećete trebati prolaziti kroz drugu državu niti strahovati od gužve na granici. Prema svim planovima, do tada bi trebao biti završen Pelješki most te nova brza cesta preko Pelješca kojima će se zaobići putovanje preko Bosne i Hercegovine, a krajnji jug Hrvatske bit će neprekinutom prometnicom povezan s ostatkom zemlje. U kilometraži, nakon silaska s autoceste kod Ploča do Dubrovnika između sadašnje trase i one buduće gotovo i nema razlike. Ova današnja, koja prolazi Jadranskom magistralom, čak je i nešto kraća. Sadašnja je trasa dugačka oko 95 kilometara, a buduća će biti dugačka oko 98 kilometara.

No, prema izračunu stručnjaka u Hrvatskim cestama, ako putujete preko mosta i nove pelješke ceste, do Dubrovnika ćete stići 37 minuta ranije. Uglavnom zahvaljujući izbjegavanju čekanja na graničnom prijelazu. Kao i danas, i za četiri godine nakon silaska s autoceste u Karamatićima vozit ćete se oko 5 kilometara do čvora Čeveljuša, gdje se “prebacujete” na Jadransku magistralu. Magistralom nastavljate oko 21 kilometar do iznad Komarne.

Pola kilometra dalje bit će izgrađeno veliko čvorište Duboka. Tu će putnici krenuti ili prema mostu Pelješac ili dalje po D8 prema Neumu. Da biste se ponovo vratili na Jadransku magistralu, u mjestu Doli bit će izgrađeno 32,5 kilometara novih prometnica, što uključuje i 2404 metara novog mosta Pelješac i novu brzu cestu preko Pelješca u dužini od 30 kilometara.

Vidikovac i odmorište

Oni koji krenu prema Pelješcu prije mosta će naići na odmorište Komarna s vidikovcem. Nakon prelaska mosta na pelješkoj strani dočekat će ih odmorište Blaca također s vidikovcem, ali za vozila koja se kreću u smjeru kopna. Potom putnici dolaze na novu brzu pelješku cestu. Prema projektu, njezina je prva dionica Duboka – Šparagovići. Riječ je o 12 kilometara dugoj, građevinski izuzetno zahtjevnoj dionici. Gotovo je četiri kilometra, odnosno jedna trećina trase, u tunelima ili na objektima. Hrvatske ceste dobile su ponude za izvođača radova dionice i čeka se odluka o odabiru.

Najteži dio

Na toj dionici nakon prva dva i pol kilometra dolazi tunel Kamenice dužine 499 metara. Potom slijedi vijadukt Doli dužine 156 metara pa most Dumanja Jaruga 1 dugačak 488 metara, zahtjevan za izgradnju zbog visokih stupova i velikih raspona te temeljenja po principu bunara. Nakon njega je 80 metara dugačak most Dumanja Jaruga 2. Na 11. kilometru ove dionice počinje najveći objekt – tunel Debeli Brijeg dužine 2467 m.

Iako je riječ o dvotračnoj cesti te je za odvijanje prometa potrebna jedna tunelska cijev, u ovom će se slučaju zbog dužine tunela morati prokopati i servisna tunelska cijev za potrebe evakuacije u slučaju izvanrednih situacija. Takoreći odmah po izlasku iz tunela dolazi čvor Zaradeže, gdje će biti Centar za kontrolu prometa s vatrogasnom postrojbom, odakle će se nadzirati cjelokupni promet na čitavoj prometnici i mostu Pelješac. U toj točki kreće dionica Šparagovići – Doli dužine 18,1 kilometar.

Prvih šest kilometara prolazi nenaseljenim i neobrađenim područjem, a dalje prolazi prostorom gdje se nalaze vinogradi, i daleko je zahtjevnija za izgradnju. Na devetom kilometru gradit će se vijadukt Prapratno dugačak 215 metara s pet raspona, od kojih je najveći dugačak 52 metra. Odmah je iza njega istoimeni čvor koji će povezivati novu i postojeću prometnicu D416 koja ide prema trajektnoj luci. U čvoru Prapratno započinje i obilaznica Stona dužine 8 kilometara, koja je najzahtjevniji dio ove dionice jer joj je 40 posto u objektima.

Na obilaznici je potrebno probiti dva tunela – Polakovica dužine 1265 i Supavo dužine 1320 metara, a između njih izgraditi most Ston dužine 485 metara, koji će premostiti stonski kanal. S obzirom na dužinu tunela, morat će se kopati i servisne tunelske cijevi. Izgradnja ovih triju objekata koji se nadovezuju jedan na drugi bit će izuzetno složena. Izvođač radova tunele će morati probijati samo s jedne strane jer izlaze na stonski kanal, odnosno na budući most.

Most uz solanu

Pretpostavka je da će se prvo prokopati tuneli kako bi se nosači mosta “gurali” iz tunela. Sam most nalazit će se na oko 800 metara od solane Ston i njime će se s poluotoka sići na kopno. Zbog tamošnjeg trusnog područja, most će biti gredne, lagane konstrukcije, visine oko 40 metara sa šest raspona, od kojih će najveći biti 120 metara. Natječaj za izvođača radova ove dionice je u pripremi. Osim velikog broja objekata, na Pelješcu će se morati sagraditi i snažna trafostanica za napajanje tunela, signalizacije, ali i samog mosta Pelješac.

Nakon silaska s Pelješca, prolazit će se kroz tunel Supavo i dalje prema čvoru Doli kako bi se vratilo na Jadransku magistralu. Od te točke do Dubrovnika preostaje još oko 44 kilometra.

Piše: Krešimir Žabec/Jutarnji list

Lutkarkom predstavom ‘Tko sam, što sam?’ završilo je Metkovsko ljeto

Završilo je ovogodišnje izdanje Metkovskog ljeta na kojem je bilo za svakoga i svačiji ukus po nešto: od predstava i filmova za djecu i odrasle do koncerata klasične i popularne glazbe, te izložbi slika.

Program je završio jučerašnjim lutkarskim edukativnim mjuziklom Tko sam, što sam? u Gradskome parku Produkcije Z iz Splita. Glavni lik predstave s mnogo zanimljivih glazbenih brojeva je tek izleglo pile koje u potrazi za roditeljima upoznaje ostale članove životinjskog svijeta… 

Foto: metkovic.hr

Crni prah prekrio Ploče

Gusta prašina jučer poslije podneva prekrila je Ploče. Svaki jači vjetar iz luke počne nanositi antracit koji stoji na otvorenom, a na dugogodišnje apele da se on zatvori u hangar nitko ne reagira.

Čitatelji su jučer iza podneva  poslali snimke guste prašine na ulicama Ploča koja je došla iz tamošnje luke. Kada im je stiglo nevrijeme, zapuhao je jak vjetar i iz luke počeo ka gradu nositi antracit, koji u luci stoji na otvorenom.

To je, kažu, uobičajena situacija. – Bila sam na poslu kada se oko dva digla prašina iz luke. Sve je krenulo ka gradu, toliko je prašine bilo da je izgledalo kao da je negdje blizu požar, zrak je bio skroz siv. Ništa se nije vidjelo koliko je prašina bila gusta, nikada do sada nije bilo tako. Sreća pa je brzo pala kišica pa je splasnulo- priča nam čitateljica iz Ploča.

Objašnjava nam kako je antracit u luci na otvorenom, te da ga svaki vjetar nanosi ka gradu. Ljepljiv je, pa ostaje na koži, odjeći, kućama.  – Sve je po nama palo, odjeća od antracita posivi, a kući mi je cijeli balkon crn od praha. Zrak bude jako suh, pa se on lako digne. Već godinama trubimo o tome da se treba sagraditi hangar za to, ali ništa od toga. Stavili su neke cijevi koje kao vuku vodu iz mora pa vlaže te nanose, ali očito to nije dovoljno- objašnjava čitateljica.

Druga nam čitateljica kaže kako su građani Ploča zgroženi time koliko se njihova vlast ne angažira oko tog problema. Danas, kaže, ni na službenoj stranici grada Ploča ništa nije pisalo.  – Tako je uvik kada puše liti i kada je bura. Svi znamo da je to odavno problem, ali ga nitko ne rješava. Uru vrimena je puhalo, cili zrak je izgledao kao da nešto gori. Mutno sve, ne daj bože da robu staviš na štrik, sva bude siva. To truje ljude već 20-30 godina i nikoga nije briga – ljutito kaže čitateljica.

Foto: snimili čitatelji

BURZA RADA Traže se građevinari, ugostitelji, carinici, a najviše skladištari voća

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Donosimo popis natječaja za nova radna na području Metkovića, Ploča, Opuzena i Slivna koji su objavljeni na mrežnoj stranici HZZ-a.

Metković (otvoreno 30 natječaja):

ADMINISTRATIVNI SLUŽBENIK / ADMINISTRATIVNA SLUŽBENICA 
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: Cestovni prijevoz robe ŠIMOVIĆ,vlasnik Luka Šimović Metković,Zrinskih i Frankopana 25
Rok za prijavu: 30.9.2018.

SKLADIŠNI RADNIK / SKLADIŠNA RADNICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 3
Poslodavac: FILIP, društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu, prijevoz i usluge
Rok za prijavu: 15.9.2018.

INSPEKTOR / ICA RADA (RADNI ODNOSI)
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA
Rok za prijavu: 16.8.2018.

CARINIK / ICA III.VRSTE – VJEŽBENIK / CA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 2
Poslodavac: REPUBLIKA HRVATSKA, MINISTARSTVO FINANCIJA, CARINSKA UPRAVA – SREDIŠNJI URED
Rok za prijavu: 16.8.2018.

PRODAVAČ / PRODAVAČICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: RODEA d.o.o. za usluge i turistička agencija
Rok za prijavu: 15.8.2018.

VOZAČ / VOZAČICA AUTOBUSA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 3
Poslodavac: ČAZMATRANS DALMACIJA d.o.o. za prijevoz i usluge
Rok za prijavu: 1.9.2018.

LAKIRER / LAKIRERKA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: VALJAN SERVIS d.o.o. za usluge i trgovinu
Rok za prijavu: 31.8.2018.

AUTOMEHANIČAR / AUTOMEHANIČARKA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: VALJAN SERVIS d.o.o. za usluge i trgovinu
Rok za prijavu: 31.8.2018.

ELEKTROMEHANIČAR / ELEKTROMEHANIČARKA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: VALJAN SERVIS d.o.o. za usluge i trgovinu
Rok za prijavu: 31.8.2018.

OSOBNI ASISTENT / OSOBNA ASISTENTICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: Udruga osoba s invaliditetom ‘Prijatelj’
Rok za prijavu: 31.8.2018.

KONOBAR / KONOBARICA U CAFFE BARU
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: UGOSTITELJSKI OBRT “UNKA”, VLASNIK PAVO ŠUTALO, METKOVIĆ, MLINSKA 4
Rok za prijavu: 15.10.2018.

RADNIK / RADNICA U PVC I ALU STOLARIJI
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: SZR “TERMOPLAST”
Rok za prijavu: 7.12.2018.

GRAĐEVINSKI RADNIK / GRAĐEVINSKA RADNICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: MGA NEKRETNINE, društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje nekretninama
Rok za prijavu: 5.12.2018.

ZIDAR / ZIDARICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: MGA NEKRETNINE, društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje nekretninama
Rok za prijavu: 5.12.2018.

TESAR / TESARICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: MGA NEKRETNINE, društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje nekretninama
Rok za prijavu: 5.12.2018.

KROJAČ / KROJAČICA OPREME ZA UGOSTITELJSTVO
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: GREEN RIVER d.o.o. za proizvodnju, usluge i trgovinu
Rok za prijavu: 16.11.2018.

SOBOSLIKAR / SOBOSLIKARICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: MGA NEKRETNINE, društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje nekretninama
Rok za prijavu: 14.11.2018.

VOZAČ / VOZAČICA CMV U MEĐUNARODNOM PROMETU
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 3
Poslodavac: EURO PAKIRANJE d.o.o. za trgovinu
Rok za prijavu: 8.11.2018.

MONTER / MONTERKA ALU I PVC STOLARIJE
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 3
Poslodavac: VRATA PLUS d.o.o. za proizvodnju, usluge i trgovinu
Rok za prijavu: 25.10.2018.

BRAVAR / BRAVARICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: VRATA PLUS d.o.o. za proizvodnju, usluge i trgovinu
Rok za prijavu: 25.10.2018.

SKLADIŠTAR / SKLADIŠTARKA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: OBŠIVAČ, građevinsko, proizvodno, uslužno i trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću
Rok za prijavu: 24.10.2018.

KOZMETIČAR / KOZMETIČARKA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: Kozmetičko pedikerski salon “M I S”, vl. Antonela Matičević, METKOVIĆ, Matice hrvatske 1
Rok za prijavu: 31.8.2018.

KOMERCIJALNI / KOMERCIJALNA SLUŽBENIK / SLUŽBENICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: IN LINE društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge
Rok za prijavu: 10.9.2018.

AUTOSERVISER / AUTOSERVISERKA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 2
Poslodavac: KOZINA D.O.O. ZA TRGOVINU I USLUGE
Rok za prijavu: 3.10.2018.

LIMAR / LIMARICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 2
Poslodavac: LIMMONT Proizvodnja limarskih proizvoda
Rok za prijavu: 19.9.2018.

PROJEKTANT / PROJEKTANTICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: LIMES PROJECT d.o.o. za projektiranje, graditeljstvo i usluge
Rok za prijavu: 5.9.2018.

PROJEKTANT / PROJEKTANTICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: LIMES PROJECT d.o.o. za projektiranje, graditeljstvo i usluge
Rok za prijavu: 5.9.2018.

DIPLOMIRANI GRAĐEVINSKI INŽENJER / DIPLOMIRANA GRAĐEVINSKA INŽENJERKA 
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: BOROVAC D.O.O. ZA INDUSTRIJSKU PROIZVODNJU,TRGOVINU NA VELIKO I MALO, UVOZ-IZVOZ
Rok za prijavu: 1.9.2018.

DIPLOMIRANI GRAĐEVINSKI INŽENJER / DIPLOMIRANA GRAĐEVINSKA INŽENJERKA 
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 1
Poslodavac: BOROVAC D.O.O. ZA INDUSTRIJSKU PROIZVODNJU,TRGOVINU NA VELIKO I MALO, UVOZ-IZVOZ
Rok za prijavu: 1.9.2018.

SOBOSLIKAR I LIČILAC / SOBOSLIKARICA I LIČITELJICA
Mjesto rada: METKOVIĆ
Traženo radnika: 3
Poslodavac: ORIGO jednostavo društvo sa ograničenom odgovornošću za građevinarstvo, trgovinu i usluge
Rok za prijavu: 21.8.2018.

Ploče (otvoreno 5 natječaja):

DOSTAVLJAČ / DOSTAVLJAČICA
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: Cestovni prijevoz robe ŠIMOVIĆ,vlasnik Luka Šimović Metković,Zrinskih i Frankopana 25
Rok za prijavu: 30.9.2018.

DOSTAVLJAČ PAKETA / DOSTAVLJAČICA PAKETA
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: PRIJEVOZ I TRGOVINA “TINA”
Rok za prijavu: 9.9.2018.

RADNIK / CA NA BRODU
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: Pomorski i obalni prijevoz roba ,”URLIĆ” vlasnik Ivan Urlić Opuzen, Riva 5
Rok za prijavu: 31.8.2018.

RADNIK / CA NA BRODU
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: Pomorski i obalni prijevoz roba ,”URLIĆ” vlasnik Ivan Urlić Opuzen, Riva 5
Rok za prijavu: 31.8.2018.

VOZAČ / VOZAČICA – DOSTAVLJAČ / DOSTAVLJAČICA
Mjesto rada: PLOČE
Traženo radnika: 1
Poslodavac: PRIJEVOZ I TRGOVINA “TINA”
Rok za prijavu: 31.8.2018.

Opuzen (otvoreno 9 natječaja):

VOZAČ / VOZAČICA VILIČARA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 5
Poslodavac: JASENSKA, društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu, građevinarstvo i usluge, putnička agencija
Rok za prijavu: 31.8.2018.

SKLADIŠNI RADNIK / SKLADIŠNA RADNICA 
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 100
Poslodavac: JASENSKA, društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu, građevinarstvo i usluge, putnička agencija
Rok za prijavu: 31.8.2018.

SKLADIŠTAR / SKLADIŠTARKA NA ODJELU KERAMIKE
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 2
Poslodavac: GRAĐA D.D.ZA TRGOVINU NA VELIKO I MALO
Rok za prijavu: 31.8.2018.

PRODAVAČ / PRODAVAČICA NA ODJELU ELEKTROMATERIJALA I GRAĐEVINSKOG MATERIJALA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 2
Poslodavac: GRAĐA D.D.ZA TRGOVINU NA VELIKO I MALO
Rok za prijavu: 31.8.2018.

RADNIKA / RADNICA U SKLADIŠTU I PAKIRNICI
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 60
Poslodavac: SETOVIA VOĆE D.O.O., ZA TRGOVINU I USLUGE
Rok za prijavu: 15.9.2018.

SEZONSKI RADNIK / RADNICA U SKLADIŠTU I PAKIRNICI
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 130
Poslodavac: MARINADA društvo s ograničenom odgovornošću za preradu povrća i voća
Rok za prijavu: 15.9.2018.

STROJOBRAVAR / STROJOBRAVARICA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 2
Poslodavac: TEHNODELTA društvo s ograničenom odgovornošću, za poslovne usluge
Rok za prijavu: 20.11.2018.

DIPLOMIRANI STROJARSKI INŽENJER / DIPLOMIRANA STROJARSKA INŽENJERKA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 1
Poslodavac: TEHNODELTA društvo s ograničenom odgovornošću, za poslovne usluge
Rok za prijavu: 20.11.2018.

STROJARSKI TEHNIČAR / STROJARSKA TEHNIČARKA
Mjesto rada: OPUZEN
Traženo radnika: 1
Poslodavac: TEHNODELTA društvo s ograničenom odgovornošću, za poslovne usluge
Rok za prijavu: 20.11.2018.

Slivno (otvoren 1 natječaj):

BERAČ / BERAČICA MANDARINA
Mjesto rada: TRN
Traženo radnika: 5
Poslodavac: ŠKANJ, obrt za uzgoj voća i povrća vlasnik Danijel Sršen, Trn 7
Rok za prijavu: 1.9.2018.

 

 

 

 

VELIKA GOSPA Danas slavimo svetkovinu Uznesenja Marijina na nebo

Svake godine 15. kolovoza tisuće vjernika hodočaste u marijanska svetišta kako bi kroz molitvu i euharistijska slavlja, na svetoj misi, proslavili Veliku Gospu, dan koji se slavi kao Marijino uznesenje na nebo. Marija Bistrica, Sinj, Aljmaš, Trsat, Voćin i Krasno samo su neka od marijanskih svetišta u Hrvatskoj koja iz godine u godinu okupljaju sve više vjernika.

Tisuće i tisuće vjernika svake godine na isti datum hodočaste u mnogobrojna marijanska svetišta kako bi kroz molitvu i euharistijska slavlja, praćeno procesijama i festivalima, proslavili Marijino uznesenje na nebo.

Velika Gospa slavi se u mnogim državama, ali u svemu prednjače Europa i Južna Amerika. Prema katoličkoj teologiji, 15. kolovoza Marija, majka Isusa Krista, uznesena je dušom i tijelom na nebo, a taj je nauk 1. studenoga 1950. godine proglasio i tadašnji papa, Pio XII. Samom službenom proglašenju prethodila je duga tradicija koja je pak stara kao i samo kršćanstvo.

Iako je taj dan ujedno državni blagdan u Republici Hrvatskoj, mnogi i ne znaju sve vezano uz blagdan Velike Gospe.

Na taj dan katolički se vjernici prisjećaju dogme svoje vjere. Naime, Katolička crkva vjeruje u četiri istine, odnosno dogme, o Blaženoj Djevici Mariji, a to su: da je ona Bogorodica, djevica, bezgrešno rođena i dušom i tijelom uznesena na nebo.

Hodočašća u svetišta

Tako bi se blagdan Velike Gospe, u najkraćim crtama, objasnio tako da je na taj dan Blažena Djevica Marija dušom i tijelom, po završetku svog zemaljskog života, uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom.

Prema vjerovanju katolika, zapravo je riječ o završnici njezina Bogu predanog života, a to je vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Stoga upravo na dan kada je ona uznesena na nebo mnogi kreću prema najpoznatijim marijanskim svetištima. I dok neki u svetišta stižu tek u ranim jutarnjim satima organiziranim prijevozom ili osobnim automobilima, puno je više onih koji i dan prije kreću hodočastiti kilometrima kako bi na vrijeme stigli.

Mnogi se tada odlučuju i zavjetovati, pa čak i bosonogi kreću na dalek put, moleći Gospu da im pomogne. Marija Bistrica, Sinj, Aljmaš, Trsat, Voćin, Krasno… samo su neka od marijanskih svetišta koja na Veliku Gospu prime na tisuće hodočasnika.

Duga tradicija

Marijanska svetišta dio su kulture uglavnom Rimokatoličke crkve, koja su posvećena Gospi. Ona obilježavaju ukazanje ili čudo, koje se pripisuje Djevici Mariji, stoga se upravo na to mjesto vjernici dolaze moliti Gospi.

U Hrvatskoj je tradicija štovanja Blažene Djevice Marije vrlo duga. U teškim vremenima i nevoljama narod bi ju molio za pomoć. Pouzdajući se u njezin nebeski zagovor, zazivali su je iz zahvalnosti ‘kraljicom Hrvata’, dok su je kroz povijest nazivali imenom ‘fidelissima advocata Croatiae’, odnosno ‘najvjernija zagovornica Hrvata’.

Ministarstvo rada raspisalo natječaj za inspektora na području Metkovića

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava raspisalo je 8. kolovoza natječaj u kojem se traži inspektora/icu na neodređeno radi popunjavanja upražnjenog radnog mjesta na području Ispostave Metkovića.

Natječaj je otvoren do 16. kolovoza. Na natječaj se mogu javiti osobe s visokom stručnom spremom i jednom godinom radnog iskustva. Cijeli natječaj možete pročitati na stranici HZZ-a.

PLOČE U budućoj vojarni ‘116. brigade’ uz marince će biti smještena i pričuvna pukovnija

Poznato je da će u vojarnu Neretva u Pločama bit smještena satnija Mornaričko-desantnog pješaštva. U razmatranjima i analizama potreba razvoja sposobnosti i strukture snaga u zaštiti nacionalnih interesa RH u području juga, prepoznata je potreba stalnog razmještaja operativne postrojbe koja bi osigurala sposobnosti brzog angažiranja i djelovanja u slučaju izvanrednih okolnosti, obzirom da se trenutno najbliža borbena pješačka postrojba nalazi u Kninu koji je od krajnje južne granice udaljen 270 km, a do Ploča cestovnim putem 150 km, prenosi rogotin.hr.

Stoga se, u skladu sa odlukom ministra obrane Damira Krstičevića pristupilo ustrojavanju Satnije mornaričkog desantnog pješaštva u sastavu Flotile Hrvatske ratne mornarice.

9 ministar krsticevic u obilasku vojarne 2

Satnija mornaričkog desantnog pješaštva brojit će ukupno 158 pripadnika Oružanih snaga RH, a razvijala bi sposobnosti provedbe ograničenih desantnih operacija, sposobnosti  pravovremene reakcije na ugroze prema kojima je vrijeme reakcije kritični element,  zaštitu i osiguranje vojnih lokacija, pomoć civilnom stanovništvu u katastrofama i zbrinjavanju njihovih posljedica, a bila bi i osnova za razvoj i podizanje pričuvnih snaga.

No, što je široj javnosti manje poznato, u istoj vojarni bit će smještena i 6. pješačka pukovnija Dubrovnik, koja je ustrojena 2017. godine kao postrojba razvrstane pričuve, s manjim brojem djelatnih vojnih osoba (zapovjednik pukovnije, četiri časnika i tri dočasnika), koje će činiti djelatnu razvojnu jezgru Zapovjedništva pukovnije.

Pukovnija je popunjena razvrstanim pričuvnicima iz evidencije vojnih obveznika Područnih odsjeka za poslove obrane Split i Dubrovnik, a riječ je o ukupno 2152 pripadnika. Navedeni pripadnici neće biti trajno smješteni u vojarni već će biti pozivani na osposobljavanje i obuku, te će biti angažirani u slučaju potrebe.

6 vojni objekt koji se obnavlja

Osposobljavanje ključnog osoblja i osoba kritičnih vojno stručnih specijalnosti, ukupno 67 pričuvnika, planirano je krajem 2018. godine, a obuka pripadnika 6. pješačke pukovnije Dubrovnik održat će se tijekom 2019. godine.

Zadaće 6. pješačke pukovnije, kao i svih pričuvnih postrojbi Oružanih snaga RH su pomoć civilnim institucijama u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda (poplave, požari, potresi), pomoć u slučajevima tehničko-tehnoloških nesreća, kao i državnim institucijama u kriznim stanjima u zaštiti osoba i njihove imovine i sl. Zato će se vojarna Neretva u Pločama, koja će uskoro promijeniti ime u 116. neretvanske brigade, opremit tako da može osigurati brz manevar i intervenciju s mora, a sve u funkciji zaštite sigurnosti hrvatskih građana na ovim prostorima.

Povratkom Hrvatske vojske na jug Hrvatske, grad Ploče postat će strateška točka Hrvatske vojske na jugu i buduće gravitacijsko središte Hrvatske ratne mornarice.

FOTO Mia Dimšić održala koncert u Gradskom parku

Omiljena slavonska kantautorica Mia Dimšić, poznata po hitu Život nije siv, nastupila je sinoć u Gradskom parku u programu Metkovskog ljeta.

Talentirana Osječanka je svojim jednostavnim i lepršavim stilom, u kojem se osjeti ljubav prema country glazbi, osvojila brojnu, prije svega mladu publiku.

Mia je u sat i pol, koliko je trajao koncert, izvela svoje nagrađivane pjesme Sunce, oblak, vjetar, Život nije siv, Bezimeni… ali i druge poznate uspješnice domaćih i stranih autora.

Da ima svoje fanove i u Metkoviću, dokazalo je jednosatno fotografiranje i dijeljenje autograma koje je uslijedilo nakon koncerta…

FOTO Sve nagrade i priznanja na ovogodišnjem Maratonu lađa

Na kraju maratonske lađarske utrke u Pločama su dodijeljene plakete i medalje, ne samo najuspješnijim ekipama već i pojedincima za dugogodišnje sudjelovanje u Maratonu lađa.

Plakete za izveslanih 20 maratona lađa dobili su Domagojevi gusari-Vid i pojedinci Hrvoje Medak, Branko Markota i Miro Matić, a Petar Brljević za sudjelovnje na 15 maratona lađa.

Dodijeljene su plakete i zaslužnim pojedincima Marku Marušiću, Milojku Glasoviću i Pavi Jerkoviću. 

Plaketu za fair-play pripala je ekipi Čeljevo-Čapljina. Ove godine je po prvi put novčanim iznosom nagrađeno prvih deset rangiranih ekipa.

Trećeplasiranoj ekipi Gusara medalje je predao predsjednik UL Neretve Dalibor Obradović, a mali Domagojev štit u trajno vlasništvo član Uprave HEP-a Petar Sprčić.

Bjelovarskim Argonautima srebrne medalje je predao župan Nikola Dobroslavić, dok im je metkovski gradonačelnik Dalibor Milan predao mali Domagojev štit u trajno vlasništvo.

Veliki prijelazni Domagojev štit pobjedničkoj ekipi Stabline uručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, medalje im je oko vrata objesio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, dok im je mali Domagojev štit u trajno vlasništvo predao gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

Foto i tekst: Udruga lađara Neretve

FOTO 21. generacija metkovskih gimnazijalaca proslavila 40. obljetnicu mature

Bili su zadnja generacija koja je prethodila tzv. Šuvarovoj reformi školstva u bivšoj državi. Oni su 21. generacija učenika Gimnazije Metković koja je maturirala davne 1978. godine.

U petak, 10. kolovoza okupili su se u Hotelu Narona povodom 40. obljetnice mature. Tom prigodom su napravili zajedničku fotografiju pred kultnim zidićem Gradskoga parka.

Veliki broj maturanata ove generacije je izvan naše domovine, ali oni se svejedno sastaju svake pete godine. Ovoga puta na proslavu obljetnice došlo je njih 41, a u generaciji ih je u tri razreda bilo 88. Proslavi se pridružila i razrednica 4.a Nada Gnječ.

Dvoje ih više nije među nama, Nora Musulin i Goran Rajković na čije grobove su položili cvijeće.

Razrednici ove generacije bili su profesori Nada Gnječ (4.a) , Martin Glamuzina (4.b) i Srebrenka Parun (4.c).

Foto: Foto studio Veraja

Zadnje objavljeno