Ponedjeljak, 22. listopad. 2018.

GREBEONICA Glagoljica je bila glavni motiv nove radionice za djecu Koraljka Grebena…

Danas je u Gradskoj knjižnici Metković održana kreativna radionica za djecu koju je vodio neretvanski umjetnik Koraljko Greben.

Glavni motiv radionice bilo je staro hrvatsko pismo glagoljica jer se nalazimo u Mjesecu hrvatske knjige kojem je ove godine tema Baš baština.

Djeca su na papiru iscrtavala glagoljska slova i pri tome kombinirala različite boje i oblike…

Dječji vrtić sutra na Trgu obilježava ‘Dan kruha’ humanitarnom prodajnom izložbom

U Dječjem vrtiću Metković sutra, u utorak bit će blagoslov kruha i plodova zemlje čime se obilježava Dan kruha i zahvalnosti.

U sklopu programa predviđeno je da istoga dana, u vremenu od 11 do 13 sati, bude humanitarna prodajna izložba kolača, peciva i drugih proizvoda na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću.

Sav prihod od prodaje bit će doniran za potrebe liječenja naših sugrađanki Manuele, Dore i Marije!

Mercedesom jurio 246 km/h na autocesti A1, na dionici kod Pojezerja

Na autocesti A-1 izmjerena brzina od 246 km/h

Na dijelu autoceste A-1 u blizini općine Pojezerje, u subotu, 20. listopada, oko 16,10 sati,  policijski službenici Policijske postaje Metković, zaustavili su 24-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, vozača osobnog vozila marke Mercedes, koji se kretao brzinom od 246  km/h (umanjeno za 10%-221 km/h),odnosno 101 km/h više od dozvoljene brzine kretanja.

Vozač se kretao u pravcu Dubrovnika, a zbog prekoračenja brzine kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 3.000 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom B-kategorije u trajanju od jedan mjesec.

Tjedno izvješće za promet

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je  13 prometnih nesreća, od kojih 8 s ozlijeđenim osobama u kojima su 4 osobe teže, a 8 ih je lakše ozlijeđeno. S materijalnom štetom zabilježeno je 5 prometnih nesreća.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 495 represivnih mjera od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te je tako 208 osoba sankcionirano zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 83 mjere poduzete su prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, 15 osoba je prekršajno sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju i 6 osoba sankcionirano zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje.

Od ostalih prekršaja izdvajamo 50 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja i 25 mjera zbog nepropisnog pretjecanja.

Izdvajamo slučaj 45-godišnjaka koji je, prilikom kontrole prometa u ranim jutarnjim satima u subotu, 21. listopada, na Korčuli, zatečen u vožnji osobnog vozila u alkoholiziranom stanju kada mu je izmjerena koncentracija alkohola od 2,21 g/kg. Vozač je zadržan u prostorijama policije do otriježnjenja te je prekršajno sankcioniran sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Obavijest o održavanju javne i edukacijske tribine ‘Učimo gospodariti otpadom’

Grad Metković će u četvrtak, 25. listopada 2018. godine održati javnu i edukacijsku tribinu u sklopu predstavljanja projekta Učimo gospodariti otpadom! u galeriji GKS-a s početkom u 11 sati.

Predavači na tribini će biti predstavnici Grada Metkovića, nositelja projektnih aktivnosti i Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce koji će održati predavanje na temu održivog gospodarenja otpadom.

Na javnoj tribini će biti riječ o edukativnim aktivnostima koje će se provoditi na području Grada Metkovića i Kule Norinske u školama i vrtićima na temu održivog gospodarenja otpadom.

Projekt Učimo gospodariti otpadom! se financira iz Europskog kohezijskog fonda, u sklopu provedbe programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom.

Na MCGP Nova Sela zaplijenjene veće količine oružja i eksplozivnih tvari

– Tijekom ulazne granične kontrole na MCGP Nova Sela u popodnevnim satima u petak, 19. listopada, policijski službenici Postaje granične policije Metković, u dva odvojena slučaja zaplijenili su nedozvoljeno oružje i eksplozivne tvari.

U prvom se slučaju radi o 167 komada streljiva, jednom pištolju i jednoj ručnoj bombi, pronađeno u osobnom vozilu splitskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 30-godišnjak.

U drugom se slučaju radi o trotilskom metku – eksplozivu težine 200 grama i 3 komada elektro-detonatorskih kapisli pronađenih u osobnom vozilu zagrebačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 28-godišnjak.

Pronađeno oružje i eksplozivne tvari su uz potvrdu oduzete, a policija protiv dvojice muškaraca u redovnoj zakonskoj proceduri podnosi kaznenu prijavu zbog sumnje da su počinili kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Nestao hrvatski državljanin Petar Hure-Mandić

 

Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj u subotu, 20. listopada, prijavljen je nestanak hrvatskog državljanina Petra Hure-Mandić, rođen 18. listopada 1955. g. u Sarajevu, BiH, s prebivalištem u Dubrovniku.

Policiji je prijavljeno da se navedena osoba, čija je adresa prebivališta i boravišta nepoznata, posljednjih nekoliko dana ne javlja rodbini i poznanicima na telefon. Za nestalom osobom se poduzimaju sve raspoložive mjere traganja.

U nastavku također dostavljamo link objave nestale osobe u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

http://www.nestali.hr/default.aspx?id=22&osoba_id=8514

Molimo građane, ukoliko imaju bilo kakvih saznanja o nestaloj osobi, da nam se jave na telefon 192 ili u najbližu policijsku postaju.

Novo u Leptirićima – Bowen terapija

U Udruzi Leptirići započeli su s Bowen terapijom, novom i jedinstvenom metodom u Hrvatskoj. Mira Kaleb jedini je licencirani Bowen terapeut na području od Dubrovnika do Zadra. Terapiju pružaju u njihovim Kabinetima u Pločama i Metkoviću. Informirajte se i rezervirajte svoj termin na broj mobitela: 095 8587 087 ili na telefon 020/690-321.

Bowenova terapija, također poznata i kao Bowenova metoda, Bowenova tehnika je terapija koja uključuje nježne ali precizne manipulacije mekog tkiva. Pokreti koji se rade su pokreti rolanja pomoću kažiprsta i palca terapeuta preko mišića, tetiva i živaca s minimalnim pritiskom. Spada u područje komplementarne medicine, dakle u terapeutske postupke koji nisu konvencionalni, ali se provode zajedno s propisanim oblicima liječenja, ili se provode samostalno u vidu preventivnih postupaka za očuvanje zdravlja

.
Postupci su vrlo učinkoviti u omogućavanju balansiranja različitih tegoba mišićno-koštanog, živčanog sustava i različitih kroničnih stanja, te se koriste u cijelom svijetu zadnjih 40 godina s uspješnim rezultatima što potvrđuju provedena medicinska istraživanja.

Djelovanje Bowenove terapije

Naše je tijelo cijelo vrijeme u pokretu. Kretanje i “održavanje” unutarnjeg rada organizma predstavlja jedan stalan protok informacija iz tijela (periferije) u mozak i nazad u tijelo. Istovremeno mehanizam našeg tijela ustrojen je tako da se svi “kvarovi” (disbalansi) u tijelu popravljaju čim ih se uoči, npr. zacjeljivanje površinskih rana.
No, ponekad je stanje takvo (zbog stresa ili prevelikog vanjskog utjecaja) da mozak više ne može sa sigurnošću razlučiti koji dio tijela treba njegovu dodatnu intervenciju. Zbog tog prekida u komunikaciji dolazi do zakazivanja funkcije tijela koja se brine za normalizaciju stanja kod različitih disbalansa. Posljedice mogu biti: bolest, bol, smanjena funkcija dijela tijela, problemi sa spavanjem ili osjećaj umora, nezadovoljstva…

Bowenovim pokretom koji je drugačiji i poseban, osigurava se piezolektrični efekt na ovojnici mišića, tetiva i unutarnjih organa, te slanje signala mozgu da nešto s tim dijelom tijela nije u redu. Mozak reagira na stimulaciju relaksacijom okolne muskulature, time boljom lokalnom prokrvljenošću i samim tim bržim i boljim regeneracijskim procesima. Činjenica da Bowen djeluje preko ovojnica koje omataju cijelo naše tijelo i da se u tretmanu stimuliraju točke na površini gotovo cijelog tijela, čini Bowen holističkom terapijom.

Što ćete osjetiti za vrijeme tretmana?

Pacijenti za vrijeme tretmana najčešće ne osjećaju nikakvu bol, ponekad je moguće osjetit manju nelagodu na onim mišićima i dijelovima tijela koji su pod pojačanim pritiskom (u hipertonusu). Terapeut za vrijeme tretmana radi procjenu stanja, potrebne korekcije, povremene pauze između setova pokreta i završnu procjenu.

Kome pomaže Bowen terapija

Budući da je Bowenova terapija, terapija koja ima holistički pristup, omogućuje oporavak od mnogih bolesti, traumatskih i kroničnih. Bowenovim tretmanima djeluje se na uzrok poteškoće, a time se trajno otklanja i sama poteškoća.
Tehnika je vrlo nježna i nema ograničenja s obzirom na starost pacijenta, može se koristiti na novorođenoj djeci ili na osobama poodmakle životne dobi.

Pomaže kod bolova u leđima, išijasa i ostalih problema s kralježnicom, kod tegoba s vratom i ramenima, problema s probavom i crijevima. Također je djelotvorna kod glavobolja, migrena, vrtoglavica, kod bolesti dišnih putova, problema s koljenima, zglobovima i stopalima te kod sportskih ozljeda. Ublažava simptome PMS-a, probleme s grudima, prostatom, bilježi rezultate i kod neplodnosti.

Bowen tehnika može biti prateća terapija kod stanja kod kojih je unos toksina povećan (terapije velikim količinama lijekova, kemoterapija, zračenja), te kod liječenja ovisnosti i svih tegoba vezanih uz stres (nesanica, glavobolja). Nadalje, Bowen se može provoditi i preventivno za povećanje imuniteta, te kod sportaša za povećanje tjelesne spremnosti, izvedbe, a time i rezultata.

ŽC 112 U prometnoj nesreći kod Rogotinskog mosta ozljeđene dvije osobe

Jučer, 21. listopada u 09:30 ŽC 112 Dubrovnik je dobio žuran poziv zbog prometne nesreće na D8 kod Rogotinskog mosta u kojoj  su dvije osobe ozlijeđene.

Na intervenciju su upućene policija , Hitne medicinske pomoći i Dubrovnik ceste. Nakon pružene prve pomoći ozlijeđene osobe su zbrinute u OB Dubrovnik.

KARATE Metkovci u Herceg Novom osvojili 7 zlata, 2 srebra i 6 bronci

Jučer je Karate klub Metković nastupio na međunarodnom turniru Grand prix Montenegro u Herceg Novom, gdje je prijavilo nastup 62 kluba iz 11 zemalja, sa 763 natjecatelja.
Karate klub Metković nastupio je sa 13 natjecatelja u 17 pojedinačnih i dva ekipna nastupa.
Osvojilo se 7 zlata, 2 srebra i 6 bronci.
Zlato su osvojili pojedinačno Duje Mihaljević, Ante Leontić, Laura Ćulum i Lucija Utovac, a ekipno djevojčice 12 i 13 godina (Laura Ćulum, Lucija Utovac i Karla Pezić) i kadetkinje, 3+1 ( Iva Vučić, Sara Đukić i Matea Bebić).
Srebro su osvojili Nera Grljušić i Ante Leontić, a broncu Laura Bebić, Matea Bebić, Ema Galov, Nera Grljušič, Karla Pezić i Anja Pokrajac
Nastupili su još  i kadeti Ante Krstičević, Sara Đukić i Iva Vučić.  Mukotrpan svakodnevni rad i velika želja dala je rezultat, zbog čega je Karate klub Metković u ukupnom poretku od 55 klubova koji su nastupili u borbama rangiran na visoko 3 mjesto.
Sljedeće natjecanje je Otvoreno Prvenstvo Dalmacije koje će se održati 4 studenog 2018. u Splitu.

1. ŽNL: ONK Metković prekinuo pobjednički niz, s Konavljaninom odigrao neriješeno

Danas je odigrano 5. kolo Prve županijske nogometne lige u kojoj je ONK Metković podijelio bodove s Konavljaninom i s 13 bodova zadržao prvo mjesto na tablici.

Tako više nema sastava sa stopostotnim učinkom. Ostat će zabilježeno da je Metković 392 minute uspio sačuvati svoju mrežu netaknutom.

Bila je to tvrda utakmica, s prilikama na obje strane. Konavljanin je poveo u 32. minuti nakon greške Metkovaca na sredini terena i brze predaje lopte prema Jasminu Salihoviću koji postiže pogodak.

U drugom poluvremenu Metković je bio bolja momčad koja je stvarala prilike ali bez sretnog završetka. Ipak su Crveno-bijeli uspjeli izjednačiti u 52. minuti. Gostujući vratar je loše izbio loptu koju je spretno iskoristio Josip Plećaš.

U derbiju kola sastali su se Slaven Gusar koji je u srijedu odigrao zaostalu utakmicu u Orebiću (2:1 za Orebić). Slaven je u Gnjilama pobijedio Gusara s 2:1. Već u 3. minuti Đuro Trković je postigao gol za domaćine, a sredinom drugog poluvremena Toni Mustahić postiže zgoditak za 2:0. Žuti su ublažili poraz u sudačkoj nadoknadi. Strijelac je bio Ivan Medak.

Rezultati 5. kola…

Tablica nakon odigranog 5. kola…

Zadnje objavljeno