Nakon 15 mjeseci svakodnevnog rada, konačno je završeno 3D  modeliranje  antičke Narone u Vidu koje je izveo opuzenski dvojac Stipan Ujdur i Ivan Popić uz stručnu podršku Nizozemca iz Arnhema Martina van der Mejidea.

– Prvih pet mjeseci modeliranje je išlo vrlo sporo zbog malog kapaciteta računala, radovi su se ubrzali tek posljednjih 10 mjeseci kada smo nabavili snažnije računalo, objašnjava nam Stipan Ujdur.

Autor 3D modela je Stipan Ujdur kojemu je suradnik za 3D modeliranje i računalne programe bio Ivan Popić. Njima se pridružio i Martin van der Mejide kao suradnik za fotografiju i video rendeiranje te programiranje.

Pri izradi ovoga 3D modela korištena je stručna literatura iz austrijskog arhiva o istraživanju antičke Narone istraživača Karla Patscha iz 1907. godine (Zur Geschite und Topographie von Narona, Povijest i topografija Narone).

– Od velike koristi nam je bilo i Viturijevih deset knjiga o antičkoj arhitekturi te skice, ilustracije  i  snimci  rekonstrukcija antičke rimske arhitekture, pretežno za mediteranske lokalitete, koje su bile dostupne iz više izvora objavljenih na internetu. Nažalost, od domaće literature nisam mogao koristiti ništa jer je nedostupno, zaključano, ili nije digitalizirano, kaže Stipan Ujdur.

Dok je dio foruma i hrama autentičnan jer se temelji na pronađenim antičkim ostacima, ostali dijelovi 3D modela antičke Narone su pretpostavka kako je to moglo izgledati u antici prema metodi usporedbe sa sličnim lokacijama iz toga vremena. Sve 3D modele je moguće mijenjati, dorađivati u skladu s novim spoznajama i otkrićima na lokalitetu Narone u Vidu.

Kompletan 3D model Narone poslan je u 3D studio u Arnhem gdje će Martin van der Meijde raditi animaciju 3D modela antičke Narone. Prema onome što znamo iz njegova dosadašnjeg rada na animacijama Dioklecijanove palače, Arene u Puli, Bajamontijeve fontane u Splitu i  Renesansnog vrta ljetnikovca Gundulić u Dubrovniku, možemo očekivati i spektakularne animacije antičke Narone.

– Moram priznati da su mi posebna motivacija u ovom poslu bili moji unuci Petar, Duje i Luku Volarević koji žive u Vid, zaključio je Stipan Ujdur.