Metkovska podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i ove godine u suradnji s Društvom Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu, Neretvanskom riznicom umjetnina i inih vrijednosti te kulturnim tjednikom Hrvatsko slovo nagrađuje učenike škola na području djelovanja podružnice koji su ostvarili najveća postignuća u poznavanju hrvatskoga jezika. Dičimo se činjenicom da Gimnazija Metković 22 godine zaredom ima svoje predstavnike na državnome natjecanju iz hrvatskoga jezika. Postignuće je to ne samo učenika, nego i njihovih sadašnjih i negdašnjih (jer ne smijemo zaboraviti temelj koji su današnji gimnazijalci stekli tijekom osnovnoškolskoga obrazovanja) mentora i profesora.  Ove su godine među najizvrsnijima tri učenice: Ivana Salacan (koju posebno ističem jer je nagrađena i prošle godine), čijom je mentoricom Martina Pačić, te Lana Bunoza i Helena Šiljeg, njima je mentoricom Lidija Puljan. Divimo se znanju i trudu učenica te upornosti profesorica svjesni da je geslo o zemlji znanja, nažalost, tek poštapalica. Zahvalni smo im ujedno na količini njihova odricanja kako bi se vrhunski rezultati održali. Kompleti će knjiga nagrađenim učenicama biti uručeni u srpnju tijekom dodjele svjedodžba.

Moj je osobni cilj kao voditelja metkovske podružnice Instituta (a na svesrdnoj pomoći zahvaljujem Luki Vlahoviću, predsjedniku Društva Neretvana i prijatelja Neretve, i svim članovima Društva, Željku Joziću, ravnatelju Instituta, te Stjepanu Šešelju, pokretaču mnogih kulturnih zbivanja u Neretvanskoj krajini i, među ostalim, glavnome uredniku Hrvatskoga slova) da naša djeca vide kako nisu zaboravljena, da se njihovi rezultati itekako prate, a nagrade neka im, iako tek simbolične, budu poticajem da ustraju. Kako bismo jezikoslovlje približili našim učenicima i drugim Neretvanima, samo smo u prošloj godini priredili sedam antroponomastičkih radionica za učenike u Metkoviću i Pločama (prethodno još i u Neumu te Hutovu i Gradcu, a Ivana Oraić Rabušić iz stonske ispostave metkovske podružnice pobrinula se da ne zaboravimo ni pelješke učenike), sudjelovali u proslavi 400. obljetnice prvoga spomena crkve svetoga Ivana Krstitelja na Vidonjama, 300. obljetnice opuzenske župe i 70 godina opuzenske glazbe, na okruglome stolu o ocu Anti Gabriću te na znanstvenim skupovima u Neretvanskoj krajini, Stonu i Dubrovniku, istraživali u Popovu, stolačkome kraju, Neretvanskoj krajini, Pelješcu, Makarskome primorju i Podveležju, priređivali predstavljanja knjiga u Metkoviću, Pločama, Opuzenu i Dubrovniku, surađivali s većinom škola, metkovskom, opuzenskom i pločanskom te središnjom dubrovačkom knjižnicom, Gradskim muzejom u Makarskoj, Galerijom „Stećak“, Ogrankom Matice hrvatske u Metkoviću, Društvom dubrovačkih pisaca, Južnohrvatskim ogrankom DHK-a, Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Muzejom i galerijom Neum, udrugama „Stijena“ iz Ravnoga te „Dobra“ iz Metkovića, Društvom prijatelja starina „Hutovo“, Društvom Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu, većinom naših gradova i općina (poglavito općinama Ravno i Ston te Gradom Metkovićem) te uređivali Hrvatski neretvanski zbornik i pisali za njega, a mogli ste naše popularne radove čitati u prvome redu na portalu likemetkovic.hr (ne samo radove o prezimenima, nego i Pisma babe Ivke Perine Vukše Nahod), zatim na portalu metkovic.hr, na stranicama Radija Narona na Facebooku i u časopisu Hrvatski jezik. Popratili smo i izložbu Ivice Puljana u Zagrebu pokazavši kako se zavičaj ne zaboravlja u metropoli. Stoga ako nas ne vidite, ne znači da nas nema, tada se obično truckamo kakvim makadamom i susrećemo s vašim roditeljima, djedovima i bakama s obzirom na to da je podružnica u prvome redu istraživačka (a istraživati se ne može iz ureda), a ako niste bili ni na jednome događanju, dođite, ako pronađete vremena, na prvo za koje čujete jer ih priređujemo sami ili u suradnji barem desetak puta godišnje.

Na koncu još jednom posebne čestitke učenicima i njihovim mentoricama iz Gimnazije Metković s nadom da će se iznadprosječnost naše djece prenijeti i na nas kao zajednicu, a nesebičnost i odricanje njihovih profesora neka budu primjerom i za nas odrasle kad zapadnemo u vlastite krize i lošija raspoloženja. Akcija će se darivanja nastaviti najesen nakon izlaska novoga broja Hrvatskoga neretvanskog zbornika. Ponosimo se i dičimo!

Domagoj Vidović