Nikola Horvat je prvi Hrvat koji je pješice prešao jednu od najdužih i najzahtjevnijih pješačkih staza Pacific Crest Trail koja se proteže od kalifornijske pustinje na jugu do Sierra na sjeveru, od granice s Meksikom do granice s Kanadom. On je sinoć održao predavanje u Gradskoj knjižnici Metković u kojem je prenio svoja iskustva sa 4300 kilometara duge rute koju je propješačio od travnja do listopada 2016. godine.

Nikola je 163 dana provedena u divljini Sjedinjenih Američkih Država opisao u knjizi Barinški Epitaf: priča sa Pacific Crest Traila. Putovanje je dokumentirao i video zapisima od kojih je, u suradnji s Tinom Borovčakom, snimio nagrađivani dokumentarac Pacific Crest Trail: Tesla – godina početaka.

Ima nekoliko zanimljivih podataka o pacifičkoj pješačkoj ruti koje nam je Nikola sinoć otkrio. Godišnje na putovanje krene i do 2500 ljudi, ali samo 15% njih uspije doći do kraja. Od toga su dvije trećine muškarci i jedna trećina žene. Najviša visinska točka je Forester Passt 4009m,, a najniža Bridge of the Gods 54m. Ruta prolazi 3 savezne države (Klaifornija, Oregon i Washington), na njoj je 1000 jezera, 33 državne divljine, 24 nacionalne šume i 7 nacionalnih parkova. Uglavnom ste okruženi predivnim krajolikom ali nemate previše vremena za razgledavanje jer se ruta mora proći prije kasne jeseni.

Nikola je na ruti napravio 5,5 milijuna koraka, potrošio 480 000 kalorija i 5 štapova za hodanje, napravio 4000 fotografija i 150 videa…

Tijekom pješačenja hiker ima mnogo iskušenja: tjelesni i mentalni napor, divlje životinje, svladavanje divljih rijeka i drugih prirodnih prepreka, velike visinske razlike, vrućina i hladnoća, ozljede, samoća, potpuna tjelesna iscrpljenost… Pobjeđuju samo oni koji su pošli s vjerom da će uspjeti…