Sukob u kojem je korišteno hladno oružje, provala u trgovinu, krađe, uništavanje imovine okolnih stanovnika, samo su neka od kaznenih djela koja su u proteklom razdoblju počinili migranti smješteni u Salakovac kod Mostara, piše Večernji list.

Posljednjih dana je zabilježen veći broj prijava kretanja migranata na području Policijske uprave Čapljina.

Mještani Gabela Polja potvrdili su kako posljednjih dana viđaju sve veći broj migranata koji se kreću oko njihovih kuća.

– Strah nas je, zaključavamo se u kuće, hodaju u svako doba dana, ujutro i navečer, kažu mještani Gabela Polja, naselja uz granicu s Hrvatskom.

Problem koji policija ima s migrantima je što većina njih nema odgovarajuće dokumente.

– Ako netko od migranata učini kazneno djelo, procedura je duga jer najveći broj njih nema nikakve dokumente. Teško je utvrditi kako se zovu, kažu u policiji.

Jedan od takvih primjera su sudionici sukoba u kojem je korišteno hladno oružje. Ni jedan od njih nije imao valjane dokumente. Trenutačno su na slobodi, a postupak vodi županijsko Tužiteljstvo.

U centar Salakovac je prema službenim podacima stiglo 450 migranata, a trenutno ih je u njemu 160, uglavnom ranjivija skupina, djeca s obiteljima. U BiH je do sada ušlo oko 6500 migranata,a u sve većem broju dolaze iz Pakistana, Afganistana, Sirije, Iraka i država sjeverne Afrike. Neki od njih putuju već dvije godine  pri čemu  su krijumčarima dali već velike iznose novca.

Migranti koriste novu, balkansku rutu. Prelaze granicu između Crne Gore i BiH i upućuju se u unutrašnjost  prema Sarajevu, a onda većim dijelom idu prema zapadu na područje Velike Kladuše gdje nastoje prijeći u Hrvatsku.

Procjenjuje se da novom balkanskom rutom namjerava proći preko 50 000 migranata.