U galeriji GKS-a u Metkoivću otvorena je jučer izložba Neretvani u Velikom ratu povodom 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata. Autori izložbe i popratnih tekstova su Ivan Volarević, Ivan Vekić i Ivo Mišur, umjetničke instalacije Igor Dropuljić, a ambijentalnu glazbu izvodi KUD Metković.

Premda dolina Neretve nije bila bojišnica, Metković je bio tranzitno mjesto prema Balkanskom bojištu. Neretvani su uglavnom u pješačkim pukovnijama, 22. dalmatinskoj i 37. domobranskoj kojima je sjedište bilo u Sinju i Gružu te u ratnoj mornarici. Većina njih je poslana na krvavo Sočansko bojište (slovensko-talijanska granica!) gdje su mnogi od njih našli svoje posljednje počivalište. Posljedice odlaska u rat velikog broja radno sposobnog stanovništa kobno je utjecalo na ekonomski razvoj doline Neretve.

U izložbi su prikazani osobni predmeti neretvanskih vojnika, fotografije, razglednice, pisma te dio vojničke opreme koju su donijeli s bojiša i koje su njihove obitelji sačuvale kao uspomenu.

Izložbu, koju su poduprli naša Županija, Grad Metković i Ustanova za kulturu i sport, prigodnim govorima otvorili su Zrinka Mijoč, Ivo Mišur i Ivan Volarević.