Sinoć je u galeriji Gradskog kulturnog središta u Metkoviću predstavljena knjiga Slivanjski govori: fonologija i morfologija autorice dr. sc. Perine Vukše Nahod, vrijedno djelo u kojem je govorno bogatstvo ovoga kraja uhvaćeno u vremenu da ne bude izbrisano pred naletom unificiranja govornog jezika.

Predstavljanje je organizirao Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, odnosno njegova Podružnica u Metkoviću u suradnji s GKS-om.

O važnosti istraživanja govora na području Slivna, Trna, Blaca, Mihalja i drugih slivanjskih mjesta koje je obavljeno prema najsuvremenijoj metodi, sadržaju knjige i suradnji s autoricom govorili su ravnatelj IHJJ-a dr. sc. Željko Jozić, voditeljica Podružnice IHJJ-a Rijeka dr. sc Mirjana Crnić Novosel, voditelj Podružnice IHJJ-a Metković dr. sc. Domagoj Vidović,  i urednik knjige dr. sc. Joža Horvat.

Perina Vukša Nahod je na kraju zahvalila svim koji su sudjelovali u ostvarenju ovoga djela, ponajprije samim ispitanicima, obitelji te kolegama na Institutu.

Nama je zadovoljstvo istaknuti da je dio rezultata svojih istraživanja objavljivala na našem portalu u svojoj kolumni Pisma babe Ivke iz Nerteve.

Ova je knjiga za hrvatsko jezikoslovlje nezaobilazna iz triju razloga. Prvo, ako je prošlost djelomično nepoznata, a budućnost koliko-toliko neizvjesna, dijalektološka je sadašnjost ovom knjigom opisana. Za hrvatsko je jezikoslovlje ona nezaobilazna i zbog propitivanja podjele štokavskih dijalekata na temelju odraza jata i akustičkoga prikaza naglasaka. Za same je Neretvane ona važna stoga što je druga jezikoslovna, a prva dijalektološka monografija koja se odnosi na Neretvansku krajinu, piše u svom osvrtu Domagoj Vidović.

O Slivanjskim govorima Perine Vukše Nahod možete više saznati u kratkom osvrtu kojega je početkom godine za naš portal napisao Domagoj Vidović.

Na kraju programa je dr. sc. Željko Jozić uručio prigodne darove neretvanskim učenicama za iznimna postignuća u poznavanju hrvatskoga jezika pokazana na županijskom i državnom natjecanju: učenicama metkovske gimnazije Heleni Šimić i Ivana Salacan za 5., odnosno 12. mjesto na državnom natjecanju (mentorice Lidija Puljan i Martina Pačić) te Anđi Alilović iz OŠ Opuzen za 1. mjesto na županijskome natjecanju (mentorica Ivana Milić). Zanimljiv je podatak da Gimnazija Metković 23 godine zaredom ima učenike na državnome natjecanju iz hrvatskoga jezika.

Program je vodila ravnateljica GKS-a Zrinka Mijoč a pjesmom ga je obogatio nastup Mješovite klape sv. Nikola.