Večeras je u galeriji GKS-a u organizaciji ogranka Matice hrvatske Metković i Udruge Kap iz Imotskoga bilo predstavljanje knjige Neretvanske župe autora fra Vjere Vrčića, prvog poslijeratnog župnika u Metkoviću (1945.-1958.).

– U Metkoviću sam proveo vrijeme, kao župnik mjesta i kao dekan Neretvanskog dekanata, 3. VII. 1945 – 10. IX. 1958. Imao sam, dakle, prigodu da se dobro suuživim u život toga naroda. To me je ponukalo da napišem crkvenu povijest toga kraja… Knjigu sam napisao iz ljubavi prema kraju, gdje sam proživio najljepše svećeničke godine, i gdje sam istinski dijelio poslijeratne radosti i žalosti s neretvanskim narodom, a osobito s mojom župom Metković, napisao je fra Vjeko u predgovoru svoje knjige koja je prvo izdanje doživjela 1974. godine.

Udruga Kap, kojom predsjeda Vedran Vrčić, napravila je ove godine ponovljeno izdanje ovog vrijednog djela koje će mnogima koji žele upoznati prošlost neretvanskog kraja biti od velike koristi.

Knjigu Neretvanske župe predstavili su prof. Božidar Lovrić, predsjednik matičina ogranka u Metkoviću, novinar Velimir Braco Ćosić koji je u vrijeme fra Vjekina župnikovanja u Metkoviću bio igrač NK Neretve te Vedran Vrčić, fra Vjekin nećak koji se pobrinuo da ova knjiga doživi još jedno izdanje. Ovom prigodom je bilo izloženo desetak fotografija koje su snimljene daleke 10. rujna 1958. kada je fra Vjeko napuštao župu Metković. Grad Metković mu se odužio 2007. godine dodjelom Nagrade za životno djelo.