Župa sv. Nikole biskupa u Metkoviću u srijedu, 6. prosinca, proslavila je blagdan svoga nebeskog zaštitnika. Središnje misno slavlje predvodio je don Ivan Ćubelić, župnik župe sv. Mihovila – Dugopolje. U koncelebraciji je bilo desetak svećenika, među kojima župnik don Davor Bilandžić, župni vikar don Miroslav Rubić, ali i paroh pravoslavne crkve Boris Čolović.

Naš Bog, Bog je ljubavi i osjeća posebno sve naše ljudske nevolje i potrebe, nije nas stvorio i prepustio, nego korača, ide s nama, i najbliži nam je onda kad se najviše udaljimo od Njega i kad smo u najvećim nevoljama, kazao je don Ćubelić.

Don Ivan se na poseban način prisjetio i biskupa Petra Šolića, pomoćnog  biskupa Splitsko – makarske nadbiskupije, tragično preminulog u prometnoj nesreći, na blagdan sv. Nikole, 1992.g.,a koji je don Ivana – kako je rekao – učio propovijedati.

Na kraju misnog slavlja župnik don Davor Bilandžić zahvalio je svima koji su pridonijeli ovom slavlju, napose predvoditeljima misnih slavlja i kroz trodnevnicu – don Tomislavu Ćubeliću, don Stipi Ljubasu i don  Jenki Buliću, te  zborovima – svetog Duje iz Splita koji su izveli adventski oratorij On će doći mo. don Šime Marovića, zboru sv. Mihovila iz Trilja, kao i domaćim zborovima – bendu mladih, dječjem i župnom zboru, mandolinskom sastavu i Klapi Sveti Nikola koji su promovirali pjesmu autora don Ante Mateljana Ne boj se lađo koju je uglazbio mo. don Šime Marović.

Blagdansko slavlje uzveličao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem časne sestre Marijane Cvitanović uz pratnju mandolinskog sastava; za klavijaturama je bila prof. Marija (Maja) Jerković, a trubu je svirao Ivica Kljusurić. Nakon misnog slavlja blagoslovljena su  djeca i vozila, te podijeljeni darovi djeci. Potom su članovi KUD-a Metković ispred crkve sv. Nikole izveli  kratki program. Blagoslov i podjela darova djeci bio je  i nakon večernje mise na kojoj je pjevao dječji zbor.

Tekst i foto: Antonija Menalo/smn.hr