U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice u Pločama svečano je otvorena vojarna 116. brigade Hrvatske vojske uz postrojavanje ki mornaričko-desantnog pješaštva, koja će biti smještena u vojarni, a predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da će povratak Hrvatske vojske za taj grad značiti veći gospodarski i demografski rast.

Čestitavši 27. obljetnicu HRM-a, predsjednica je u svome govoru podsjetila na njezinu važnu ulogu u Domovinskome ratu, posebno pripadnika 116. brigade Hrvatske vojske, po kojoj će vojarna nositi ime, od kojih je 65 poginulo, a više stotina ih je ranjeno.

Povratak vojske u Ploče znači gospodarski i demografski rast

Istaknula je važnost Ploča kao strateške luke te rekla da je povratkom vojske u taj grad ispravljena ranija pogrešna odluka o izmještanju. – Ustrojavanje mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama od posebnog je nacionalnog interesa jer su Ploče za HRM gravitacijsko središte. Povratak HV-a u Ploče znači veći gospodarski i demografski rast za ovaj grad, rekla je Predsjednica.

Vlada vraća vojsku u gradove

Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako je otvorenje vojarne i povratak vojske u Ploče rezultat novog operativnog razmještaja Hrvatske vojske, Vlada vojsku vraća u gradove, bliže svome narodu, kako bi brzo intervenirala u zaštiti i spašavanju građana na primorju i na otocima južne Hrvatske.

– Završavamo strateške projekte, jedan po jedan, i jačamo sigurnost. Hrvatski vojnik ponovno je u Sinju, Vukovaru i Pločama, rekao je Krstičević, te najavio povratak vojske u Varaždin i Pulu.

Foto: Hina