Za vrijeme ovogodišnjeg Umjetničkog Festivala Zen Opuzen, koji se održao od 22.-24. lipnja vizura grada Opuzena je postala bogatija za najveći mural u Dalmaciji i jedan od većih u regiji.

Poznati francuski umjetnik koji živ i djeluje u Kambodži, Chifumi Krohom, je oslikao cijelo pročelje sportske dvorane, površine 450 kvadratnih metara i u tu svrhu utrošio 130 litara fasadnih boja radeći danonoćno 5 dana.

Inače, Festival Zen Opuzen je fešta ulične i riječne umjetosti koju, već četiri godine, organizira opuzenska udruga St. Valerio. Okuplja graffitere, street art umjetnike kao ostale mnogobrojne kreativce sa svih strana svijeta, koji kroz tri festivalska dana oslikavaju pročelja zgrada, zidove i javne površine.

Na taj način pretvaraju ovaj gradić na obali rijeke Neretve u jedinstvenu Galeriju na otvorenom  koja je svoju umjetičku afirmaciju dobila nakon što je ove godine uvrštena u program Noći muzeja.

Zen Opuzen Galerija na otvorenom, trenutno, broji preko 70 zidnih radova na kojima su svoj trag ostavili neki od najpoznatijih street art umjetika iz Hrvatske, BiH, Austrije, Francuske, Kambodže, Argentine, Srbije, Njemačke…

Osim likovnih umjetika, u gradskom parku su se u popodnevnim satima održavale kreativne radionice za brojnu djecu, a u večernjim satima se dječiji program selio na Poljnicu Neretvanskih gusara gdje ih je nasmijavao cirkuski cabaret Triolalala.

Bilo je tu i izradjivanja skuptura od slame, izložbi slika, tečajevi joge u parku, oslivanja pješčane plaže za vrijeme jutarnje oseke, zabave, smijeha i druženja. Grad Opuzen je za vrijeme produženog vikenda postao prava umjetička kolonija koja je ujedinila umjetnike, Opuzence i njihove goste, djecu i starije u stvaranju  javnog kulturnog sadržaja.

Zbog izrazitog interesa, kako gostujućih umjetnika za dolazak i narednih godina tako i domaćeg stanovništva da ih ponovno ugosti, sa sigurnoću se može reći da će sljedeći 5. Festival biti još sadržajniji i da će Opuzen ucrtati u kulturnu kartu Dalmacije i Hrvatske.