Na poziv ravnatelja osnovne škole „Kula Norinska“ Josipa Šprlje te predsjednika UVDR „1991“ Krvavac Hrvoje Vučkovića a u nazočnosti nastavnice Anke Šunjić, Udruga veterana 4. gardijske brigade podružnica Dubrovačko neretvanske županije u sklopu sata povijesti upriličila je predavanje o Domovinskom ratu.

Svrha predavanja bila je upoznati učenike sedmih i osmih razreda ove škole o ratnim događanjima na području Južnog bojišta s težištem na 1991. i 1992. godinu. Učenici su upoznati s pripremama i ustrojavanju postrojbi u Dolini Neretve, prvim borbenim djelovanjima te zaustavljanju agresorske JNA i paravojnih formacija na crti Bistrina- Hutovo te sljedu oslobodilačkih operacija u oslobađanju Juga hrvatske čija je dvadeset peta godišnjica obilježena u desetom mjesecu ove godine u Dubrovniku.

Osvrt je bio na doprinosu domicilne 116.brigade HV-a te na posebnom doprinosu gardijskih brigada koje su predvodile oslobodilačke operacije prije svega  4. GBR te 1. GBR.

Ukazano je na posebno težak put 4. GBR te na pojedine događaje u kojima je ova brigada imala presudnu ulogu, naravno ne umanjujući ulogu ostalih gardijskih i pričuvnih postrojbi koje su dale svoj maksimalni doprinos u ovim operacijama.

Po završenom predavanju učenici su postavljali pitanja, na koje smo nadamo se adekvatno odgovorili.

Moramo napomenuti da je ozračje i ambijent u kome smo boravili i održali predavanje bio dostojanstven te se ovim putem zahvaljujemo već navedenom osoblju škole kao i navedene udruge.

Naša Udruga i dalje će nastaviti održavati predavanja na teme iz područja Domovinskog rata na pozive nastavnika, profesora i ravnatelja škola iz Doline Neretve a i šire.

Tekst i foto: Udruga veterana 4. gbr.