Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu objavilo je “Hrvatski neretvanski zbornik 9/2017.” čiji je urednik Domagoj Vidović.

“Hrvatski neretvanski zbornik 9/2017.” (334 str.) podijeljen je na 13 poglavlja – kronika djelovanja, dani ponosa i slave, gospodarstvo, sol zemlje, prijepori, jedan po jedan othodu vlastela, neretvanske pikanterije, iz neretvanske povjesnice, književnost, kritika i usmena predaja, jezikoslovlje, šport i glazba, izlog knjiga te iz djelovanja udruga i ustanova.

Urednik zbornika Domagoj Vidović u proslovu napominje kako u zborniku, kao i u javnom prostoru prevladavaju povijesne teme, ocijenivši da kronično nedostaje vizionarskih štiva okrenutih budućnosti. Podsjeća kako Hrvati u velikoj mjeri žive u prošlosti te naglašava kako je dugo trajalo vrijeme razdoblje šutnje poslije Drugoga svjetskog rata, koje je “priječilo ljude da slobodno govore o onome što ih tišti”.
“Razdoblja su šutnje u većoj ili manjoj mjeri Hrvati imali svakih pedesetak godina”, piše Vidović i dodaje kako se pamtilo samo sretne dane. Istaknuo je kako za razumijevanje svakoga od povijesnih razdoblja treba stvari sagledati iz više kutova, čemu pridonosi rubrika Prijepori.

Dodao je kako je uzrok hrvatske okrenutosti prošlosti i to što Hrvati u velikoj mjeri od nje žive, kao i od prirode koja je tu od postanka svijeta te znamenitosti izgrađenih u drevnim i po mnogo čemu težim vremenima, o čemu pišu autori i u ovom zborniku.
Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu osnovano je 11. veljače 2006. godine u Zagrebu. Cilj Društva je, osim okupljanja Neretvana i prijatelja Neretve, pružanje pomoći za gospodarski, društveni, kulturni, umjetnički, znanstveni i turistički razvoj Neretve.

Donosimo vam popratni tekst urednika i sadržaj Zbornika.

Piše: hina.hr