Metković je položio ispit! Europsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu za juniore i seniore je završilo jučer simboličnim spuštanjem zastave Europskog kanu saveza koju je gradonačelnik Dalibor Milan uručio sljedećim domaćinima, predstavnicima francuskog grada Decizea.

U prigodnoj ceremoniji zatvaranja okupljenim sportašima i građanima obratili su se predsjednik Hrvatskoga kajak-kanu saveza Marko Ćurković i predsjednik Europske kajakaške asocijacije Albert Woods. Obojica su izrazila zadovljstvo organizacijom Europskog prvenstva i najavili moguće domaćinstvo Svjetskoga prvenstva. Ono što je važnije jest činjenica da je tijekom četiri dana slika s Neretve obišla svijet putem tv-prijenosa. Pri tome sportaši i njihovi treneri nisu krili zadovoljstvo ističući idealne uvjete  koje im je pružila rijeka Neretva i Metković.

Vrijedi spomenuti da je Portugalac José Ramalho, pobjednik u najtežoj disciplini, u kajaku jednosjedu na 30 km, nakon utrke izjavio da je ovo najbolja staza na kojoj je ikada veslao! Stoga mnoge od njih možemo u skoroj budućnosti očekivati na pripremama upravo u Metkoviću, odnosno u dolini Neretve.

Gradu Metkoviću je uručeno priznanje za uspješnu organizaciju prvenstva od strane Europskog kanu saveza. Potom su zamjenica župana Žaklina Marević i gradonačelnik Milan podijelili medalje najboljima u zadnjoj utrci seniora u kajaku dvosjedu.

Možemo zaključiti da se isplatio trogodišnji trud. Sve je počelo još 2015. godine kada je Grad Metković je na poziv predsjednika Europskog kanu saveza poslao četveročlanu delegaciju koja  boravila u mađarskom Gyoru za vrijeme Svjetskog prvenstva u kajak-kanu maratonu.

Velik doprinos u organizaciji prvenstva su dali mnogi volonteri, udruge, sportski kolektivi, Grad, gradske ustanove i poduzeća, Turistička zajednica, vatrogasci, HGSS-ovci… ali nikako ne smijemo preskočiti ekipu iz VK Neretvanski gusar koji su u ovoj lijepoj priči od samih početaka i čiji su kontakti s istaknutim ljudima iz veslačkog svijeta na neki način osigurali održavanje ovog povijesnog događaja za Metković i Dolinu.

Mi svima koji su na bilo koji način bili uključeni u organizaciju i provedbu EP u kajak -kanu Metković 2018. čestitamo na odlično odrađenom poslu!

Foto: Stane Klemenc