Biti u društvu pjesnika, pisca, prevoditelja i erudita Luka Paljetka veliko je bogatstvo i zadovoljstvo koje nam je sinoć u galeriji GKS-a u Metkoviću omogućio metkovski ogranak Matice hrvatske. Prije toga ovo iskustvo mogli smo doživjeti tijekom ljeta 2013. na terasi Arheološkog muzeja u Vidu kada je akademik Paljetak imao svoju pjesničku večer uz glazbeni intermezzo našega šansonjera Darka Matičevića.

Povod sinoćnjem okupljanju je bio pjesnikov 75. rođendan i 50. obljetnica od izdanja njegove prve zbirke pjesama Nečastivi iz ruže. Akademik Paljetak je dobitnik mnogih nagrada, netko je ovih dana prebrojio njih čak 57, a posljednju za životno djelo dobio je ove godine od Društva hrvatskih književnih prevodilaca.

Kratku retrospektivu Paljetkova boravka i djelovanja u Zadru iznio je dr. sc. Radomir Miro Jurić koji se osvrnuo na njegov utjecaj na tadašnje zadarske studente među kojima je i sam bio. Dr. Jurić, rodom iz Momića, predsjednik je ogranka Matice hrvatske u Zadru koji je izdao Lukovu zbirku pjesama, intimistički zapis Nakupine uz koju je metkovskoj književnoj publici sinoć predstavljena i druga Paljetkova zbirka pjesama, ljubavni dnevnik životne jeseni Gorka zora u izdanju Matičina ogranka iz Dubrovnika.

O Luki kao pjesniku, prevodiocu i piscu govorio prof. dr. sc. Josip Lisac koji je istaknuo Lukov književni razvoj koji se iščitava u 80-tak objavljenih knjiga.

Prof. Milan Bešlić se u izlaganju o Paljetkovu književnom opusu poslužio Heideggerovom misli prema kojoj je riječ kuća bitka. Po njemu Lukova kuća je široka i prostrana u kojoj su mnogi čitatelji našli svoje mjesto i okusili bogatstvo riječi i izričaja koje ne prestaje izvirati.

Sam Luko je želio s mjerom zahvaliti svima koji su došli na sinoćnje predstavljanje njegovih zbirki pjesama iz kojih je nekoliko njih krasnoslovio na svoj opušten način. Zahvalio je Matici hrvatskoj i njezinim ograncima u Dubrovniku i Zadru koji su bili izdavači njegovih knjiga, kao i ogranku u Metkoviću koji je organizirao ovaj susret u Slamnigovu gradu.

U zanimljivom programu kojega je moderirala prof. Marinka Jurković nastupio je metkovski glazbenik sa splitskom adresom prof. Darko Matičević koji je uglazbio veći broj Lukovih pjesama od koji smo neke mogli čuti.

Akademik Luko Paljetak na kraju je strpljivo potpisivao knjige koje će sigurno biti vrijedna uspomena na sinoćnju pjesničku večer i na jednog od najvažnijih majstora pera koji je snažno obilježio hrvatski jezik, književnost i kulturu.