Prošao je jubilarni 20. Maraton lađa na Neretvi. Bilo je uspješno, od organizacije do rezultata. Publika je imala što vidjeti, na Neretvi je bila uzavrela atmosfera, napetosti među favoritima nije nedostajalo. Bilo je tu sportske sreće i nesreće. Međutim, nitko u toj vrevi nije pitao: Gdje su Galijoti? Odgovor na to pitanje ovih je dana dao Niko Perić čiji tekst prenosimo u cijelosti.

Udruga lađara Žrnovski galijoti iz Žrnova na otoku Korčuli više ne veslaju. Osnovani 2009.g. bez lađe i vode, ostvarili su ideju Tonča Borovca, zaljubljenika u ekstremne sportove, i Emila Brčića koji je preuzeo ulogu voditelja. Gotovo bez ičega, malo je tko vjerovao da će se dogoditi veliki odaziv. Svi su htjeli postati lađari.

Formirala se prva ekipa, posudili lađu, samouki vježbali po morskoj vodi u Pelješkom kanalu, da bi se 2007.g. 17-mladića iz Žrnova pojavilo na Maratonu lađa koji se održava na rijeci Neretvi. Utrku su završili na 22. mjestu od ukupno 33 ekipe, što je za prvo službeno natjecanje bio dobar rezultat. Sve više simpatizera, navijača i novčane pomoći omogućilo je Galijotima iz Žrnova 2008. godine plasman na 21.mjesto. I svake godine napreduju: 2009.-16.,2010.-12., da bi 2011.godine bili šesti. Priznaju ih i ostale lađarske ekipe; čestitaju i zovu talentiranu ekipu iz Žrnova koja je spremna za velike rezultate. Sve bolji uspjesi na Maratonu lađa stvorili su interes sponzora i publike. Da bi Galijoti podigli svoje pripreme na veću razinu, napravili su vlastitu teretanu s nekoliko sprava potrebnih za veslačke treninge. Kupili su novu lađu, angažirali profesionalnog trenera i rezultati su odlični: treće mjesto 2012. i 2013. godine na Maratonu lađa. Istih godina dva druga mjesta na međunarodnoj regati Klek-Neum, drugo i treće mjesto na brzinskim utrkama u Opuzenu, treće mjesto na lađarskom kupu Gospe Karmelske u Krvavcu.

Sve je to prouzročilo novi uspjeh Žrnovskih galijota, koji u lipnju 2014. organiziraju prvu lađarsku regatu dugu 10 kilometara. Od startne pozicije u Knežama do cilja u samom centru grada Korčule. Veslalo desetak ponajboljih lađarskih posada Neretve i Hrvatske, što je stvorilo jedinstvenu i atraktivnu utrku koja je u Korčuli uvelike poboljšala i oplemenila sportsku, kulturnu i turističku ponudu u predsezoni. I svi su položili ispit: organizacija regate, sudionici, posjetitelji i publika koja ih je posebnim brodicama pratila, navijala i bodrila. Dobili su i pohvalu čelnika Udruženja lađara Neretve. Prvi put, umjesto riječne vode morska koja je omogućila Žrnovskim galijotima prvo mjesto. Isto ponavljaju i 2015.godine.
Nažalost, 2016.zbog ozbiljne povrede jednog od lađara Žrnovski galijoti odustaju odmah nakon starta.

Ove 2017.godine, neočekivano, Udruge lađara Žrnovski galijoti nema nigdje. Odjednom zatišje. Lađa je prezimila na suhome, dočekala i ljeto pokrivena tendom u uvali Tri žala. Galijoti su izbrisali ovogodišnju lađarsku regatu u Korčuli i onu u Neretvi. Nerado govore. Svak ima svoje tumačenje. Nezadovoljstvo je prisutno. Jedino se je ljetos moglo primjetiti više lađarskih majica koje su nosili i domaći i turisti. Jedan od osnivača udruge i tvorac korčulanske veslačke regate Emil Brčić vjeruje da je kriza privremenog karaktera. Prva ekipa je umorna, dijelom i zasićena. Godine života su bliže veteranima. Brčić najavljuje okupljanje mlađih koji bi slijedeće godine sticali znanje od dosadašnjih veslača i polako stvarali natjecateljski duhi na službenim natjecanjima. Predsjednik Žrnovskih galijota i veslač Željko Curač se ne slaže bilo kakvim gašenjem Galijota. Udruga postoji, jednogodišnje mirovanje će ponukati sve da se nastavi popularizacija najstarijeg sporta -veslanja, nada se Željko Curač. Veliki prijatelj Žrnovskih galijota, zamjenik župana Joško Cebalo, donedavno predsjednik Gradskog vijeća Grada Korčule, napominje da su prošle 2016.godine na Dan Grada Korčule Žrnovski galijoti dobili kolektivnu godišnju nagradu zbog izvanrednog doprinosa, te Korčuli uz vlastitu regatu pružili izvanrednu priliku za aktivnije turističko predstavljanje. Dožupan Cebalo je optimist. Čuje se s mnogim Korčulanima, bivšim natjecateljima, roditeljima, sponzorima i kaže da je ovo mirovanje privremenog karaktera.

Tekst i foto: Niko Perić