Na današnji dan 1969., na blagdan Gospe Žalosne, pok. nadbiskup Frane Franić potpisao je dekret o osnivanju nove Župe sv. Nikole biskupa u Metkoviću. 

Ovoga velikog događaja danas se u tijekom misu u crkvi sv. Nikole prisjetio se župnik don Davor Bilandžić koji je pročitao dekret o osnivanju. Središnje obilježavanje ovoga jubileja bit će 6. prosinca kada se slavi zaštitnik župe sv. Nikola biskup kada će misno slavlje predvoditi nadbiskup Marin Barišić. Prije toga, krajem listopada, u crkvi sv. Nikole bit će ređenje đakona za Splitsko-makarsku nadbiskupiju među kojima bi trebao biti i naš Slavko Volarević.

Metković će dobiti relikviju sv. Nikole biskupa

U 50. godini postojanja Župa će dobiti relikviju sv. Nikole. Nadbiskup i metropolit Barija Francesco Cacucci, upravitelj bazilike sv. Nikole u kojoj se nalaze svečevi zemni ostaci, udovoljio je molbi splitskog nadbiskupa Marina i župnika don Davora te će svečeva relikvija u našu crkvu biti donesena 6. prosinca. Tada će biti blagoslovljen relikvijar i novi bočni oltar gdje će biti položena relikvija.

Blagoslov učenika i zaziv Duha Svetoga

Na današnjoj misi bio je i zaziv Duha Svetoga i blagoslov učenika, napose prvaša, za uspješan početak nove školske godine. Oni su sudjelovali u svečanom prinosu darova na oltar i u molitvi zaziva Duha Svetoga. Misu je pjesmom uveličao dječji zbor pod ravnanjem s. Marijane Cvitanović. Nakon mise je upriličeno zajedničko fotografiranje.