Zvukom crkvenih zvona danas u 17:19 počela je desetodnevna proslava velikog jubileja, 300. obljetnice osnutka Župe sv. Ilije proroka u Metkoviću (1719.-2019.).

U tom trenutku na Veliku rivu su uplovile dvije neretvanske lađe UL Sv. Ilija i u njima velika jubilejska svijeća i zastava duga sedam metara te zastave Hrvatske i Vatikana. Jubilejsku zastavu s likom sv. Ilije su naši lađari u procesiji donijeli do crkve sv. Ilije gdje ju je blagoslovio župnik fra Ante Bilokapić. Zastava je potom izvješena na zvonik crkve gdje će biti do kraja proslave. U ovom dijelu programa slavlje je uveličala Gradska glazba Metković.

Svečano misno bogoslužje predvodio je fra Šimun Bilokapić, profesor na KBF-u u Splitu, koji je naglasio da je ovaj veliki jubilej prilika za postaviti pitanje: Tko je za mene Isus Krist? Slavlje je pjesmom uveličao župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak.

Sutra, drugoga dana proslave, sv. misu u crkvi sv. Ilije u 18 sati predvodit će fra Josip Repeša. Nakon toga u 19:30 bit će otvorenje prigodne izložbe 300 godina vjerni Kristu i Crkvi u Galeriji GKS-a.