Neretvanski lađari predstavljaju se na Sajmu Nautika gdje je Udruga lađara Neretve dobila središnje mjesto gdje se odvijalo otvorenje sajma na kojem je nastupila ženska klapa Kolajna iz Komina. 

Mnogi uvaženi gosti nisu popustili priliku fotografirati se pored neretvanske lađe. Neki od njih najavili podršku u ostvarenju putovanja u Veneciju tijekom lipnja. Naši vinari (Volarević, Veraja i Terra madre) su izložili svoja vina na štandu ULM-a, a u večernjim satima je bila projekcija Najveće svjetske fešte: Maraton lađa redatelja, scenarista i televizijskog voditelja Roberta Knjaza u prostorima časopisa Hrvatsko slovo sinoć je održana promocija dokumentarne serije. Projekciji su nazočili brojni zagrebački Neretvani i prijatelji Neretve.

Autor je kroz seriju na zanimljiv način približio jednu od najznačajnih manifestacija u Hrvatskoj kojom se već dvadeset godina čuva uspomena na neretvanske gusare, hrabre veslače koji su pod vodstvom kneza Domagoja u 9. stoljeću u neretvanskim lađama porazili mletačku mornaricu.

Fotografije turistički atraktivne manifestacije projicirane su i na zagrebačkim fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

– Prvi Maraton lađa se održao 1998. godine i na njemu je bilo samo 18 lađa, a danas je njih 33. Cilj ove manifestacije je da se neretvanske lađe spase od nestanka, rekao je za ZG-magazin Milojko Glasnović, idejni začetnik Maratona lađa. S godinama je hvalevrijedna manifestacija privukla interes te u njoj sudjeluju ne samo Neretvani, nego i ljudi iz kontinentalnog dijela Hrvatske, primjerice Siska, Bjelovara, ali i iz Sombora u Vojvodini.

– Tko god dođe na Neretvu zaljubi se u Maraton te dolazi ponovno. Mi, Neretvani bi željeli da mladi, sportaši, avanturisti dođu i dožive Maraton, jer smo i dobri domaćini, istaknuo je Glasnović. Zadnjih godina Neretvani su preveslali kanal La Manche i cijeli Jadran, sve do Italije.

Naša lađa plovila je i Temzom. To je prvo i jedino vozilo koje je ušlio u Temzu kraj britanskog parlamenta, a nije iz Velike Britanije. Sudjelovat ćemo 9. lipnja ove godine u Veneciji na revijalnom veslanju od 32 kilometara, a na kojem će biti tisuću starih plovila drugih zemalja. To je naša prezentacije Neretve u Veneciji. Želimo da se za nju zna, želimo očuvati našu tradiciju, našu baštinu, da o njoj vodimo brigu koliko god možemo, rekao je Glasnović.

Predsjednik Udruge lađara Neretve Dalibor Obradović je rekao kako Maraton lađa puno znači za Neretvane.

Otrgli smo lađu iz zaborava i stavili je u konačnici u turističke svrhe. Danas imamo 40 do 45 tisuća gostiju svake godine, na Maratonu lađa svake godine imamo 35 do 40 ekipa, a proširili smo se što se tiče ekipa i po susjednim državama. Zahvaljujući Antoniju Volareviću iz Instituta za promicanje i očuvanje doline doline Neretve i Turističkoj zajednici grada Zagreba dosta Zagrepčana dolazi na Maraton. Mi svake godine dolazimo na Vinkovačke jeseni, na Jarun za Dan grada Zagreba, kazao je Obradović.

Jedan od sudionika Maratona lađa je Tomislav Dugandžić iz Komina. -Sudjelujem u manifestaciji od samog početka i do sada sam vozio petnaest maratona. Osvojio sam četiri zlata i oko šest srebrenih te brončanih medalja. Za nas Neretvane Maraton lađa znači nešto veliko, znači život. Time pokazujemo da nas ima i da je Neretva jedan dio Hrvatske koji se treba respektirati, istaknuo je Dugandžić.

Za kapetanicu ženske ekipe, Opuzenku Javorku Šamić Maraton lađa je pravo uzbuđenje. „Ženski maraton postoji pet godina, a neke ženske ekipe su veslale prije u muškom maratonu. Za razliku od muškog maratona koji je 22,5 kilometara, ženski maraton je oko 11 kilometara,“, pojasnila ja Šamić. Naglasila je da se odlučila sudjelovati u Maratonu lađa, jer predstavlja jedno zajedništvo, druženje „Maraton je nešto neopisivo, treba doći i doživjeti ga“, rekla je Šamić. Dodala je da njezinu ekipu čine srednjoškolke, osnovnoškole i studentice koje pokazuju veliki interes za Maraton.

– Prve četiri godine smo vozile uzvodno rutu Opuzen-Metković, a petu godinu nizvodno Metković-Opuzen. Prošle smo godine osvojile srebrenu medalju u ženskom maratonu. Za nas je to bio lijep osjećaj jer je i naša nogometna reprezentacija osvojila srebro, rekla je za ZG-magazin Šamić.

Poručila je da će sudjelovati na Maratonu lađa dokle god bude mogla, jer se tako čuva tradicija, njeguje zajedništvo, potiče bavljenje sportom i zdrav način života.

Piše: Ivana Vranješ
Foto: Tomislav Dugandžić i Milojko Glasnović