Udruga lađara Gusari Komin po sedmi je put podigla u zrak veliki Domagojev štiti kojega im je uručio ministar Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH. Drugi je do cilja u Pločama stigao prošlogodišnji pobjednik Stablina, potom Crni put, Gusari Komin 2, Sv. Ilija Metković…

Bila je ovo vrlo zanimljiva utrka lađa na Neretvi. Nakon starta u Metkoviću vodstvo je preuzeo Zagreb koji se kod Duvrata prometnuo u tragičara. Zagreb je bio dvadesetak metara ispred svih, ali je imao problem s vodom koja im je potopila lađu. Na kraju su stigli deveti u cilj. Nakon toga u vodstvo prelazi Stablina kojoj su na pariću visjeli kominski Gusari, Crni put i Gusari 2.

Prva postava Gusara je kod Opuzen prešla u vodstvo, Stablina je bila vjerni pratitelj, a borba za treću poziciju vodila se između Crnoga puta i Gusara 2 koju su Metkovci razriješili ispod Komina u svoju korist. U Crnu Riku su sve četiri ekipe ušle jedna za drugom: Gusari, Stablina, Crni put i Gusari 2. Nekoliko stotina metara za njima su zaostajali Sv. Ilije Metković i HRM kojega je do Ploča prestigao Argo Bjelovar.

U Crnoj Rici se dogodio dvostruki prevrat na čelnoj poziciji. Prvo su kod Rogotina Stablinjani pretekli Gusare koji su se do Čeveljuše još jednom izborili za prvo mjesto koje više nisu ispuštali do cilja.

Koliko je ova utrka bila izjednačena među favoritima, potvrđuje činjenica da su u pločansku luku uletjeli jedan za drugim udaljeni za dužinu lađe…

Na kraju je na trgu ispred crkve Kraljice mira bila dodjela priznanja, medalja i Domagojevih štitova od kojih je onaj najvažniji, veliki završio u rukama Kominjana.

Neslužbeni poredak:

 1. Gusari Komin
 2. Stablina
 3. Crni put
 4. Gusari II
 5. Sveti Ilija Metković
 6. SU Argo Bjelovar
 7. HRM
 8. Šumari Bjelovar
 9. Zagreb
 10. Gospa Karmelska Krvavac
 11. Jerkovac
 12. Škrapa Momići
 13. SU Argo II
 14. Sisak
 15. Lađari općine Slivno
 16. Baćina
 17. Rogotin
 18. Veterani 4.gbr
 19. Salašari Somborski
 20. Staševica
 21. Đakovački bećari
 22. Sveti Ilija 2
 23. Domagojevi gusari Vid
 24. Primorsko-goranska županija
 25. Vidonje
 26. Jerkovac juniori
 27. Vinkovački lađari
 28. Torcida Ploče

Kako je to danas bilo na Neretvi, možete pogledati u velikoj fotogaleriji…