Badnjak svoje značenje treba tražiti u glagolu bdjeti, biti ili ostati budan, te tako dočekati pola noći i Božić, a u kršćanski gledano smislenije je značenje biti budan i očekivati Kristov ponovni dolazak…

Sinoć smo obišli crkve u Metkoviću i Vidu gdje su se slavile božićne mise po(l)noćke.

Već se uobičajio da se ponoćke za najmlađe slavi ranije, nakon zalaska sunca, što odgovara liturgijskim pravilima ulaska u novi dan, a što je povezano sa starozavjetnim poimanjem dana. Tako su prve božićne ponoćke bile dječje u 20 sati u objema metkovskim župnim crkvama. Mi smo popratili onu u crkvi sv. Ilije nakon koje su članice UL Metkovke darivale djecu prigodnim poklonima.

U Vidu je običaj da se u crkvu unese slama, a po mjestu se pale badnjaci… Misu u crkvi Gospe Snježne predvodio je župnik don Milivoj Čalo, a pjevanje župni zbor.

U crkvi sv. Nikole biskupa, na desnoj strani grada, božićnu misu ponoćku predvodio je župnik don Davor Bilandžić uz suslavlje don Miroslava Rubića i đakona don Josipa Ulića. Slavlje je uveličao Župni zbor kojim ravna č.s. Marijana Cvitanović.

U župnoj crkvi sv. Ilije proroka misno slavlje na ponoćku predvodio je župnik fra Ante Bilokapić uz đakona fra Darija Sinkovića. Svečano pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem č.s. Mile Deak.

Na Kladi, u crkvi sv. Franje Asiškoga, misu ponoćku služio je župni vikar fra Ante Prološčić.