Smotra folklora

Kud_metkovicSmotra folklora “Na Neretvu misečina pala” je smotra folklornih tradicijskih plesova i napjeva koja se održava se u Metkoviću, u drugoj polovini mjeseca svibnja u organizaciji KUD-a Metković i Gradskog kulturnog središta Metković. Osim plesova i napjeva, kroz popratne izložbe i radionice smotra čuva specifičnost izrade starih odjevnih predmeta, kućnih rekvizita, načina odijevanja, izrade tradicijskog nakita, sviranja tradicijskih instrumenata i slično.

Osim folklornih skupina iz cijele Hrvatske, smotra ugošćuje i skupine iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Vojvodine[, Makedonije, Mađarske, Italije i Rumunjske. Program se najvećim dijelom odvija u zgradi Gradskog kulturnog središta, te u crkvi sv. Ilije. Osim u Metkoviću, dio programa se odvija i u drugim mjestima Dubrovačko-neretvanske županije.

Iako smotra nema natjecateljski karakter, sve nastupe na toj kulturnoj manifestaciji prati Programsko vijeće u čijem su sastavu najpoznatiji hrvatski etnolozi, muzikolozi i folkloristi koji ocjenjuju svaki nastup pojedinačno, a u želji što boljeg prezentiranja i promoviranja hrvatske narodne baštine.

rva smotra održana je 1981. godine kada su Grad Metković i njegova folklorna skupina “Metković” na prijedlog Kulturno prosvjetnog sabora Hrvatske (današnjeg Hrvatskog sabora kulture) organizirali Smotru plesnih grupa SR Hrvatske. Uspješna organizacija urodila je organizacijom regionalne Smotre plesnih amatera Dalmacije. Zbog Domovinskog rata, 1991. i 1992. smotra nije održana. Od 9. smotre organizirane 1993. Metković je organizator samo folklornih izvedbi, a od 11. smotre održane 1995. Dalmatinska smotra dobiva današnji naziv “Na Neretvu misečina pala”.