Rano jutros, misom u 5 sati na Križevcu završio je 30. Mladifest u Međugorju koji je trajao šest dana i na kojem se okupilo nekoliko desetaka tisuća mladih iz cijeloga svijeta.

Pred početak misnog slavlja, u ponedjeljak 5. kolovoza, posljednje večeri 30. Festivala
mladih u Međugorju, mladi su na oltar prinijeli sto metara dugo platno na kojemu su
posljednjih dana ispisivali svoje molitve.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota zahvalio je nadbiskupu Rinu Fisichelli, predsjedniku Papinskog vijeća za novu evangelizaciju na dolasku u Međugorju.

Mons. Fisichella imao je popodne i katehezu mladima na temu nove evangelizacije, a jutarnju katehezu mladima je držao nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje.

Nadbiskup Rino Fisichella misno slavlje predslavio je u koncelebraciji sa 714 svećenika,
a prijenos je uživo gledan s 2.856.000 jedinstvenih IP adresa, uz brojne kabelske
televizijske kuće diljem svijeta koje su se uključile u prijenos.

Nakon mise je bilo Klanjanje pred Presvetim i veliki svećenički blagoslov. Na kraju je bilo i poslanje uz meditaciju. Predstavnici svih zemalja primili su simboličan dar – krunicu i hodočasnički štap iz ruku nadbiskupa Henryka Hosera i nadbiskupa Rina Fisichelle.

Fra Marinko je na kraju misnog slavlja zahvalio mladima i svima koji su sudjelovali u organizaciji.

Došli smo do konca 30. Mladifesta. Samo jedna riječ dolazi – Hvala! Bogu hvala, hvala dragoj Gospi, Kraljici mira. Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji cijeloga programa. Ovo su bili dani velike milosti, kazao je fra Marinko Šakota i pozvao sve mlade da ujutro u pet sati budu i na misnom slavlju na Križevcu, kojim će na blagdan Preobraženja Gospodnjega završiti trideseti jubilarni Festival mladih.

Posebnost ovogodišnjeg molitvenog festivala mladih je prisutnost velikog broja (nad)biskupa, kardinala i svećenika što potvrđuje da je papa Franjo širom otvorio vrata Međugorja za sve vjernike, za sve one koji traže Božju milost po zagovoru Majke Božje.

Ovu molitvenu manifestaciju svetom misom, uz koncelebraciju 620 nadbiskupa, biskupa i svećenika, otvorio je Papin vikar Rimske biskupije nadbiskup Angelo De Donatis. Drugog dana svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, trećega dana to je učinio nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, a četvrtoga kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, da bi posljednjega dana to učinio nadbiskup Rino Fisichelli, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju.

Evo kako je to bilo ovih dana u Međugorju…

Foto: Radio postaja Međugorje