Gradske tržnice bogate su finim mirisima i živopisnim bojama i sa svakog nas kantuna mirisna breskva ili slatka smokva mame da ih pojedemo. Ali zdrava hrana s pijaca, pazara iliti placa nije baš jeftina, a đirom po tržnicama u Zadru, Šibeniku, Sinju, Splitu, Makarskoj, Jelsi, Metkoviću i Dubrovniku doznali smo gdje je voće i povrće najjeftinije, a gdje najskuplje, piše Slobodna Dalmacija.

Novinari Slobodne Dalmacije istražili su cijene za sedam proizvoda: smokve, breskve, rajčice, krastavce, paprike, tikvice i mladi krumpir.

Smokve su svugdje najskuplje. U Makarskoj, Dubrovniku i Splitu stoje 20-ak kuna za kilogram, dok je u Jelsi, kod malobrojnih prodavača koji ih prodaju, cijena dosegla i 40 kuna za kilogram. Na tržnici u Metkoviću još ih nema, dok Zadar, Sinj i Šibenik drže pristojne cijene od 10 do 15 kuna za kilogram.

Ni breskve nisu baš jeftine, ali budući da ih ima jako kratko u godini, onda valjda pregrmimo i mašimo se za takujin. Najskuplje su u Jelsi i Dubrovniku, 20 kuna za kilogram, prate ih Makarska, Split Šibenik i Zadar s 15-ak kuna za kilo, a najmanje ćemo ih platiti u Metkoviću jer kilogram košta samo 5 kuna.

Rajčice su u svim gradovima od 10 do 20 kuna za kilogram, a jeftinije su jedino u Metkoviću – u kojem je zapravo sve jeftinije – gdje smo kilo poma nabavili po cijeni od 2,50 kuna.

Ista cijena vrijedi im i za krastavce, koji su inače u Makarskoj, Jelsi, Dubrovniku, Sinju i Splitu 10 kuna, dok su u ostalim gradovima kunu do dvije jeftiniji.

Cijena paprika, a gledali su babure, varira od tržnice do tržnice. Najskuplje su u Jelsi, i to 18 kuna kilogram, dok su na ostalim tržnicama od 10 do 15 kuna. Metkovska je babura ponovno najjeftinija i kilogram se cijeni na 5 kuna. Dakle, ako pravite punjene paprike, a prolazite kroz Metković, obavezno svratite i kupite koje kilo.

Tikvica, čiji je sada stađun, ima svugdje i nisu preskupe. Raspon cijena im je od 10 kuna u Makarskoj i Jelsi, 3 do 5 kuna u Šibeniku i Sinju, dok ih u Splitu i Zadru prodaju po 8 kuna. Sezona je i mladog krumpira, čije ćemo kilo najskuplje platiti u Dubrovniku, 10 kuna, a najjeftinije ćemo proći u Šibeniku (od 4 do 8 kuna kilogram) i Sinju (od 5 do 7 kuna kuna kilogram). Makarska, Jelsa, Zadar i Split drže prosjek od 6 do 8 kuna.

Neke od ovih cijena drastično padaju kako sezona ide, na primjer kilogram prvih fažoleta bio je 30 kuna, a sada su 10. Tikvice su bile po 25 kuna, sada su 8, a one veće znaju biti 10, ali samo rano ujutro. Smokve se sada prodaju po 12, a donedavno su bile 15 kuna. Mladi krumpir još se prošlog tjedna nije mogao naći ispod 10 kuna za kilogram, a sada je već 6 kuna.

U odnosu na prošlu godinu, cijene nuđenog voća i povrća nisu se značajno mijenjale. Čak su, kažu proizvođači i trgovci, kod pojedinih artikala manje jer je urod značajno bolji od prošlogodišnjeg. Žale se da je propalo puno trešanja, koje se nisu mogle prodati ni darovati, a slično kretanje cijena prema dnu najavljuju za domaće šljive i breskve koje bi uskoro trebale stići.

Metković najjeftiniji: breskve 5 kuna, marelice 1, nektarine 8, dinja 1, lubenice 1,20, jagode 12, šljive 6, rajčice 2,50, paprike 5, patlidžani 7, krastavci 2,50, kupus 3, mrkva 3, zelena salata 4, cvjetača 5, mahune 5, blitva 5, peršin 10.