Građanska inicijativa Mame i tate iz Metkovića i okolice održat će 19.prosinca (srijeda) u vremenu od 15 do 15:30 mirni prosvjed ispred Doma zdravlja u Metkoviću s ciljem što skorijeg rješavanja problema manjkavosti uređaja CRP/streptokok analizatora u našem Domu zdravlja.

Njihov poziv građanima da im se na dostojanstven način priključe prenosimo u cijelosti:

Već je svima poznato što se dogodilo s dvoje djece koja su nažalost preminula. Ovakvim dosadašnjim načinom rada život u Metkoviću posebno je traumatičan preko vikenda jer subotom popodne i nedjeljom nema dežurstva laboratorija i rtg. Riješenje nije samo u analizatoru CRP-a/streptokoka ali je prvi korak u rješavanju problema. Važnost dijagnostike ovih uređaja, kojima cijena nije velika, je nemjerljiva. Želimo naglasiti da su sredstva za dva analizatora osigurana od Grada Metkovića za tri pedijatrijske ordinacije, ali skrećemo pozornost da bi i Hitna pomoć trebala hitno isti takav analizator.

Zato vas pozivamo da nam se dana 19. prosinca (srijeda) pridružite u mirnom i dostojanstvenom skupu kojim želimo poslati poruku u Zagreb, u Ministarstvo zdravstva, da nema toga Pravilnika i papira koji se ne može promjeniti u korist života naše djece iz Metkovića i okolice. Zato, poštovani g. Ministre, tražimo hitnu izmjenu Pravilnika o medicinsko biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama kojom bi se dozvolila nabavka i upotreba prijeko potrebnih aparata, kao i obveza postupanja svih zdravstvenih djelatnika po Hipokratovoj zakletvi prema pacijentima, a prvenstveno prema djeci!

Dvije smrti su previše, želimo stati na ovome! Bez obzira što smo različiti u mišljenjima, političkim opredjeljenjima, mi ovom akcijom ne idemo protiv niti jednog čovjeka! Ova akcija je za svako dijete iz Doline, od najmanjega i najsiromašnijega do najvećega i bogatijega. Neka nas razlike spoje u jednome jer sve ono što ne možemo prihvatiti, imamo priliku promijeniti. Učinimo to skupa!

GI Mame i tate Metkovića i okolice