Jučer je u Saboru zastupnik Nikola Grmoja upitao ministra zdravlja što je s projektom Dnevne bolnice u Metkoviću i kada će biti u funkciji. Pri tome ga je podsjetio na predizborno obećanje dano u vrijeme lokalnih izbora kada je tadašnjem kandidatu HDZ-a D. Milanu poslao pismo u kojem je tvrdio da je sve riješeno, od financiranja do medicinskog osoblja. Od tada je prošlo više od godinu dana, a od projekta još nema ništa.

Ministar Milan Kujundžić je odgovorio da će bolnica biti, kao i ona u Zagvozdu, ali da je projekt Dnevne bolnice Metković od strane Dubrovačko-neretvanska županije predimenzioniran i da je 1800 kvadrata prostora nepotrebno te se treba smanjiti na realnu mjeru. Zbog te greške od strane Županije cijeli projekt kasni, a trebao bi biti financiran iz sredstava EU-fondova. Ministar je ponovio da će metkovska Dnevna bolnica funkcionirati u sklopu OB Dubrovnik te će se na taj način riješiti problem liječnika i drugog medicinskog osoblja.

Pretpostavljemo da financiranje, ako se kvalitetno napravi aplikacija na EU-fondove, ne bi trebao biti problem. Ali postavljamo pitanje liječnika. Kako će OB Dubrovnik osigurati liječničke timove za buduću Dnevnu bolnicu u Metkoviću kada i sama ima kronični nedostatak specijalista i drugog medicinskog osoblja. OB Dubrovnik mjesecima ponavlja iste natječaje na koje se nitko ne javlja, čak se nude i dodatne pogodnosti za one liječnike koji žele raditi u dubrovačkoj bolnici.

Razlog je jednostavan, Hrvatskoj nedostaje tisuće liječnika i medicinskog osoblja, osobito specijalista. Mladi liječnici su vrlo traženi u bogatim europskim bolnicama, kod nas je prosječna dob liječnika sve starija i ubrzano odlaze u mirovinu. Zbog toga jedan dio liječnika iz Metkovića odlazi dodatno raditi u OB Dubrovnik.

Ipak, nadamo se da će projekt Dnevne bolnice Metković, koja bi u stari trebala biti svojevrsna poliklinika, dijagnostički centar, a ne bolnica u pravom smislu riječi, uspjeti jer je to potreba građana kojima su prve bolnice u Dubrovniku i Splitu.