Procjene su da je ovogodišnji urod mandarina veći od prošlogodišnjeg i da je ovogodišnja mandarina kvalitetnija od prošlogodišnje. Ta činjenica ne utječe na cijenu otkupa koji je tek počeo.

U samo dva tjedna otkako je počeo otkup cijena je strmoglavo pala s prosječne 3 kune za kalibar 1,2,3 na 2,5 – 2,4 kune s tendencijom da uskoro bude blizu 2 kune. Ona sitnija kalibra 4 je s 2 kune pala na 1,60, a najsitnija kalibra 5 na 70 lipa.

Razlog za ovakav nagli pad cijene proizvođači vide u skladištenju veće količine još nedozrele mandarine koja sada na tržištu obara cijenu.

S ovim cijenama je završio drugi tjedan otkupa, a kako stvari stoje neće biti puno bolje ni u tjednu koji dolazi jer je trenutna tendencija da cijena otkupa mandarine bude još niža.

Tako je od jutros kod nekih otkupljivača otkupna cijena po kilogramu i niža za 30 lipa.

Postavlja se pitanje: možemo li pametnom poljoprivrednom i trgovačkom politikom zaštiti jedini pravi izvozni proizvod u dolini Neretve? Ili je sve prepušteno stihiji, pa što bude…

Jedan dio manjih proizvođača već godinama izbjegava ovakav sustav otkupa pa svoju manadrinu prodaje na kućnom pragu, odnosno organizira prodaju diljem Hrvatske putem društvenih mreža. Međutim, to je rješenje za manji broj proizvođača.

Sezona je tek na početku. Kao što smo rekli, količine su zadovoljavajuće oko 50 000 tona, kvaliteta vrlo dobra, a cijene tržišne…

Što se tiče Europske komisije, ona je donijela odluku o ukidanju potpora za 2018 god. Naime ne planira produžiti mjere potpore proizvođačima voća iz Europske unije koje su bile predviđene Delegiranom uredbom Komisije od 20. travnja 2017.