U sklopu proslave Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića te 30. obljetnice osnivanja Županije u Kazalištu Marina Držića danas je održana svečana sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije na kojoj su dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima, a među kojima su RK Metković – Mehanika i Vatroslav Vugdelija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nagrada za životno djelo danas je tako dodijeljena Janesu Vlašiću,  Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je doktorici Nadi Marković, Asji Perčić, Hrvatskoj glazbeno scenska udruzi ‘Petar Milat’ i Rukometnom klubu Metković – Mehanika. Nagrade za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobili su Spaso Krajančić i Vatroslav Vugdelija.

Sjednicu je svečano otvorila predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić koja je pozdravila sve okupljene. Današnjoj sjednici nazočili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, župan Brodsko-posavske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, saborski zastupnici, državni tajnici i brojni drugi uzvanici.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sitaknuo je u svom govoru kako je Vlada prijatelj i partner Dubrovačko-neretvanske županije. Zato je, dodao je, politika ravnomjernog regionalnog razvoja posebno važna za sve naše županije. Naglasio je da će se taj razvoj iskoristiti sve poluge na raspolaganju i kroz nacionalna sredstva i kroz Instrument EU iduće generacije i kroz Višegodišnji financijski okvir.

Na kraju se osvrnuo na nekoliko infrastrukturnih projekata koje još treba dovršiti u županiji – povezivanje Zračne luke u Čilipima s gradom Dubrovnikom, nastavak gradnje cestovne infrastrukture na Pelješcu, spajanje Metkovića na autocestu te nastavak izgradnje autoceste od Stona prema Dubrovniku.

Time će se dati jednaka šansa za razvoj cijele županije i samog juga Hrvatske, koji je izgradnjom Pelješkog mosta od tradicionalne avio-destinacije postao i auto-destinacija.

OGLAS