Danas u Hotelu Narona okupio se 17. naraštaj učenika Gimnazije Metković proslaviti 50. obljetnicu mature.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Njihovi razrednici su bili pok. Martin Glamuzina i Nada Gnječ koja je večeras s njima.

Nakon zajedničkog fotografiranja kod zidića Gradskoga parka, slavlje su nastavili večerom, u dobrom raspoloženju prebirući po sjećanju na školsko vrijeme i davnu 1974. godinu kada su maturalnom zabavom zaključivali jedno životno razdoblje.

– Gotovo u dan točno 50 godina nakon polaganja mature okupili su se bivši maturanti 17. naraštaja Gimnazije Metković kako bi druženjem na svečanoj večeri obilježili pola stoljeća od trenutka kada su se razišli na sve strane. Premda je riječ o iznimno složnom i kompaktnom naraštaju, koji je redovito obilježavao „okrugle“ obljetnice mature, nikada se više nisu mogli okupiti u istom sastavu u kojem su završili gimnaziju.

Davne 1970. Gimnazija Metković upisala je 108 učenica i učenika u tri razredna odjela (36 po odjelu), da bi nakon prve godine otpao više nego jedan odjel. Tako je ih je 1974. godine bilo ukupno 61 u dva odjela, čiji su razrednici bili prof. Nada Gnječ i pok. prof. Martin Glamuzina. Stoga je velik uspjeh da ih se sinoć u Hotelu „Narona“ sa svojom prof. Gnječ uspjelo skupiti 30.

Nakon obveznoga fotografiranja na ostacima našega Zidića, druženje se nastavilo u restoranu, prvo molitvom i prisjećanjem na sedmero preminulih kolegica i kolega te prof. Glamuzinu. U znak zahvalnosti profesorici Gnječ darovali su cvijeće i zanimljivu knjigu, a onda se atmosfera malo-pomalo zagrijavala, kako to već uvijek biva na sličnim druženjima. Kao kuriozitet spomenut ću darove koji su maturanti dobili od svojega kolege Vinka Mratinića, Višanina koji je nekoć bio stanovnik Opuzena i metkovski gimnazijalac. Vinko im je svima darovao po paketić ekopogače od smokava, a potom im je, na opće oduševljenje, deklamirao svoju pjesmu što ju je osmislio posebno za tu prigodu.

Od kolege Ive Veraje na kraju su svi na dar dobili po zajedničku fotografiju sa Zidića, napisao je Ivica Puljan.

OGLAS