Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Nacionalni program reformi za iduće tri godine, a on bi trebao urediti stanje u mirovinskom i zdravstvenom sustavu i javnim poduzećima. Četiri glavna cilja toga plana su: gospodarska sigurnost i stabilnost, lakši uvjeti poslovanja i poticanje investicija, učinkovitost i transparentnost javnog sektora te bolje obrazovanje za tržište rada. Premijer i svi članovi Vlade, plan reformi su prestavili na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Premijer Tihomir Orešković konferenciju za novinare počeo je riječima – imamo problema. Uvjeren je da će danas donesenim reformama Hrvatska krenuti u pravom smjeru rješavanja ključnih problema. Već dugo pričamo o javnom dugu – on je 87 posto BDP-a, dodao je.

Drugi veliki problem je stopa rasta. Ne smijemo dozvoliti da se ostvare prognoze Europske komisije da će rast BDP-a biti ispod 1 posto ako se ne pokrenu reformu.
Kao treći problem naveo je pad nataliteta.

Ova vlada će slomiti javni dug, istaknuo je premijer. Od prvog dana to ponavljam. Planiramo u mjesec dana uložiti 100 do 200 milijuna eura kako bi u kratkom roku smanjili javni dug i nakon toga doživjeli pozitivniju ocjenu kreditnog rejtinga. Ako nam se kreditni rejting podigne samo za jedan postotak imat će veliki pozitivan utjecaj na BDP i pridonijeti investicijama, naglasio je premijer.

Moramo odlučiti jesmo li za reforme – bez njih slika se neće promijeniti, istaknuo je premijer Orešković prenosi portal hrt.hr.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov sastanak je ocijenio konstruktivnim i pozitivnim.

“Izložen je akcijski plan reformi, a izložio ih je predsjednik Vlade. Bilo je i pohvala i savjeta za unaprjeđenje. Ovo je zaista velik pomak s obzirom na ono što će se raditi. Rekao bih da je to samo početak u odnosu na ono što nas čeka kada ovaj dio plana ispunimo za sljedeću godinu”, kazao je Petrov.

Na pitanje je li bilo kritika Petrov je rekao kako to nisu bile klasične kritike na akcijski plan nego “samo mogućnost unaprjeđenja u sljedećim godinama”.

“Mi moramo zaustaviti propadanje koje je bilo do sada i zato ide ova 61 reforma, a nakon toga naravno da postoji i dodatni prostor za napredak. On će ići nakon toga. Prvo su ove mjere koje trebaju razviti određena područja koja su trenutno rudimentarno razvijena”, rekao je Petrov.

Na pitanje o mirovinskoj i zdravstvenoj reformi Petrov je kazao da je to “samo jedna od stvari koje se mijenjaju”.

“Ali to je uvela i bivša Vlada i samo se smanjuje rok s tim da to ne stupa na snagu odmah nego 2028. a bilo je 2038.. To je već prethodna vlada usvojila tako da ne vidim to kao neku veliku promjenu. Ako mi u 12 godina ne uspijemo promijeniti stvari tako da možemo zapošljavati mlađi kadar onda nam neće pomoći ni ta mirovinska reforma”, rekao je potpredsjednik vlade Petrov prenosi portal index.hr.

OGLAS