Iza nas je 9. maraton lađarica na kojem je pobijedila ekipa iz Siska. Na Neretvi je bilo jedanaest lađarskih ekipa, četiri ekipe sa kontinenta i sedam iz doline Neretve, piše Dubrovački vjesnik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Među domaćim ekipama nastupile su i Gusarice iz Metkovića sa kojima neumorno vesla Marijana Odak Krstičević koja je u neretvanskoj lađi nastupila čak dvadeset puta. Ova samozatajna nastavnica matematike u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Metkoviću postala je zaštitni znak Maratona lađa i veslanja na Neretvi. A sve je počelo davne 2003. Kada je na 6. Maratonu lađa sudjelovala lađarska posada Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba i to s mješovitom (jedinom na maratonu) muško-ženskom posadom na čelu sa dekanom prof. Viskovićem i prof. Mirnjekom. Za tu posadu moglo se reći da je “Hrvatska u malom” jer mladi studenti i studentice bili su iz svih krajeva lijepe naše, s jednom posebnom Neretvankom koja je startala 20. put u neretvanskoj lađi- Marijana Odak Krstičević.

Njihov prvi susret s lađom dogodio se tek 6.kolovoza, uoči noći lađara kad su stigli u Metković, a uspjeli su održati i dva treninga. Ovu posadu krasi još jedan raritet – veslali su u najstarijoj -izvornoj neretvanskoj lađi staroj 108 godina. Tu lađu sagrađene daleke 1895.god. su im ustupili Domagojevi gusari – Vid. Ista lađa nastupila je i na Maratonu lađa 2001. god. osvojivši 10. Mjesto. Nakon toga Marijana od 2004.-2006. vesla za Gusarice zagrebačkog sveučilišta Zagreb a od 2007. -2011. vesla za Udrugu lađarica ” Metkovke ” Metković.

Jedna je od suosnivačica Udruge Gusarice iz Metkovića (2011.) Svojim znanjem i iskustvom vodi svoje Gusarice kroz dugu povijest, pa tako s njima brani uzvodno zlato i osvaja dvije bronce.

Za dvadesetogodišnji doprinos u veslanju i očuvanju neretvanske lađe Marijana je dobila plaketu i priznanje koje joj je uručila trenerica Gusarica Martina Nikolić.

Piše: Stanislav Soldo / Dubrovački vjesnik

OGLAS