Ogled Neretve i Neretvanca prati se s posebnom pažnjom, barem u dolini Neretve. Na početku proljetnog dijela sezone 3. HNL Jug, u 16. kolu, neretvanski El Clásico se igrao danas Iza Vage u kojem je, nakon jesenskog remija u Opuzenu, slavio Neretvanac (1:2).

Za Neretvu, koja s osam bodova nosi fenjer na začelju tablice, susret je počeo dobro. Već u 10. minuti u brzoj polukontri pred vratarom Neretvanca našao se Mirko Marić koji je uspješno zatresao mrežu za 1:0. Nekoliko minuta kasnije Neretvanac je imao priliku za izjednačenje, međutim, vrlo dobro je reagirao golman Bruno Šutalo. Do kraja prvog poluvremena nije bilo većih prilika ni na jednoj strani.

U drugom poluvremenu Neretva kao da je povukla kočnicu, zatvorila se i sredinu terena prepustila Neretvancu koji nije često dolazio u priliku za gol, ali je i ono malo iskoristio do kraja. Prvo je Neretvin pridošlica Matej Žgalin, u želji da izbije loptu, u 79. minuti prebacio vlastitog golmana i postigao autogol. U 82. minuti Marko Žulj je postigao pobjedonosni gol za Neretvanac. Loptu iz kornera Deak je uputio u gol Neretve, Šutalo je obranio, lopta se odbila do Žulja koji ju je pospremio za 1:2.

Neretva nije imala pravu priliku u drugom poluvremenu. Možda će ostati sporna situacija u 55. minuta kada je u šesnaestercu Neretvanca oboren Ahmet Hasinović, sudac to nije smatrao prekršajem za kazneni udarac. Na kraju, zaslužena pobjeda Neretvanca, Neretva ima za čime žaliti.

Rezultati današnjih utakmica 16. kola:

  • GOŠK Dubrovnik – Uskok 1:0
  • Junak – Zagora 3:1
  • Split – Zadar 4:1
  • Primorac Biograd – Jadran LP 1:3
  • Neretva – Neretvanac 1:2