Večeras je u Galeriji GKS-a održan okrugli stol povodom jubileja 300 godina Župe sv. Ilije na kojem su govorili metkovski vjeroučitelji. Prije toga je u crkvi sv. Franje Asiškog na Kladi sv. misu predvodio fra Ilija Mikulić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Mirela Raguž je iznijela povijesni presjek Župe sv. Ilije s naglaskom na burna vremena s kraja 17. i na početku 18 stoljeća kada je Župa i osnovana 1719. godine. Ukratko je predstavila i crkve na području Župe.

Tomislav Medak je u nadahnutom govoru iznio zanimljive podatke o starozavjetnim prorocima s posebnim osvrtom na djelovanje proroka Ilije koji je i patron naše župe. Svoj govor je zaključio da se u bitnom Ilijino vrijeme i danas ponavlja te da biti zahvaćen Ilijinim duhom znači biti zahvaćen Božjim Duhom koji izabranima daje govoriti istinu u zgodno i nezgodno vrijeme. A ljudi protivnih Istini bilo je i bit će u svakom vremenu.

Rosanda Lovrić se dotakla paraliturgijskih običaja u našoj župi u što prvenstveno spadaju žudije, odnosno običaji čuvara Kristova groba koji su u Metković došli zaslugom Ante Gluščevića 1857. godine. Predstavila je i povijest župskih zborova, neke liturgijske pučke napjeve, osobito staru metkovska pučku pjesmu Prosti, moj Bože koja se pjeva u Velikom tjednu.

Ivan Menalo, koji je bio i moderator okruglog stola, govorio je o redovništvu u Neretvi. Naglasio je pastoralno djelovanje franjevaca provincije Bosne Srebrene iz samostana Zaostrog, uz koje je vezan i sam osnutak metkovske župe 1719. Naglasio je njihovu požrtvovnost u nimalo lakim stoljetnim okolnostima između različitih svjetovnih vladara i naroda tvrde šije.Ukratko je predstavio djelovanje Služavki Maloga Isusa koje su u Metkoviću prisutne od 1912. Na kraju se osvrnuo na jednog od najvećih sinova Neretve o. Antu Gabrića.

U programu su nastupile i dvije učenice iz OŠG Metković: na klaviru je svirala Ena Gutić a na flauti Ana Sušak.

Sutra je na rasporedu sedmi dan proslave 300 godina Župe sv. Ilije koji će biti u znaku franjevaštva i FRAMA-e. Misu na Kladi u 18 sati predvodit će fra Perica Maslać. Nakon mise bit će program Večer franjevaštva kojega je pripremila metkovska Franjevačka mladež. Bit će to ujedno uočnica sv. Franje čiji blagdan ćemo proslaviti u subotu, 4. listopada.

OGLAS